Soğan tohumunun özellikleri; tohumun etrafı sert-siyah parlak bir kabukla örtülüdür. Tohum üç köşeli bir yapıya sahiptir ve bu köşelerden biri diğer iki köşeye göre daha keskin yapıda bulunmaktadır. Bununla birlikte tohum bazen buruşuk halde olur ve ezildiğinde soğan kokusu verir. Bin tane tohumun ağırlığı 1.7-4.0 gr arasında değişmektedir.
Tohumların çimlenme potansiyellerini 2-3 yıl muhafaza edebilirler, daha sonra ise çimlenme yüzdeleri hızla düşmeye başlamaktadır. Ayrıca çimlendirme aşamasında 20°C’de 14 günde çimlenirler. Düşük sıcaklıklarda ise bu süre 4-5 haftaya kadar uzayabilir. Soğan tohumu ekimden hasada kadar 150-200 gün gerekmektedir. Böylece bu süre çevre koşullarına ve çeşide göre değişiklikler gösterebilmektedir.
Soğan tohumunun özellikleri. Halk arasında sıkça tüketilen soğan tohumu arasında birkaç çeşit yer almaktadır. Bunlar; taze (yeşil), arpacık, kırmızı, mor, beyaz ve kuru soğan çeşitleridir. Ayrılan çeşitler farklı yemeklerde kullanılmaktadır. Taze veya yeşil soğan genellikle salatalarda kullanılmaktadır ayrıca arpacık soğan ise kebap türü yemeklerde, yahnide veya etsiz zeytinyağlı yemeklerinde yer almaktadır. Diğer çeşitler ise genel olarak tüm yemeklerde kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra kırmızı veya mor denilen soğan, sofralarda çiğ olarak çokça tüketilmektedir ve piyazlarda kullanılmaktadır.
Soğan tohumunun özellikleri: Ayrıca soğanın başka tohum çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar; banko soğan, valenciana soğan, aki soğan, bereket ve songur soğan tohumu çeşitleridir. Bu isimler, ana çeşitlerinin piyasada bulabileceğiniz isimleridir. Bunların özellikleri ise şöyledir;