Soğanda Hastalık: Soğan latince ismi, Allium cepa L. olan ve iki yılda bir hasat edilebilen bitki grubuna girmektedir. Soğan tohumu bitkinin çok çeşitli kısımlarını etkileyebilecek çeşitli hastalıklara karşı hassas olmaktadır. Hastalıklar mantar, bakteri veya virüs olmaktadır. Hastalıklar soğanda kalite ve verimi etkileyen faktörler olmaktadır. En önemlileri; kök çürüklüğü hastalığı, beyaz çürüklüğü hastalığı, kurşuni küf hastalığı, yaprak leke hastalığı, soğan mildiyö hastalığı ve soğan sarısı hastalığı görülmektedir.
Diğer önemli hastalıklar soğan mozaik virüsü hastalığı, soğan sürmesi hastalığı, pas hastalıkları, boyun çürüklüğü hastalığı ve yeşil küf hastalıkları önemli olmaktadır. En çok verimi ve kaliteyi etkileyen kök çürüklüğü hastalığı, fide devresinde görülen bir hastalık olmaktadır. Çıkıştan önce de zarar meydana gelmektedir. Fidelik devresinde fidelerin toprakla temas eden kök boğazlarından itibaren eğilim başlaması görülmektedir. Ancak, çıkış öncesi ve çıkış sonrası meydana gelen ölümler görülmektedir. Fideliklerde de görülmektedir.
Soğanda Hastalık; Beyaz çürüklük; Hastalık genel olarak kök ve kök boğazında ıslak nemli çürümeler görülmektedir. Yaprak ve sürgünlerde solgunluk şeklinde kendini göstermektedir. Ancak, nemli ortamlarda genç fidelerin tamamen çürümesine neden olmaktadır. Hastalığın ilerlemesi ile kök boğazında bol miktarda pamuk beyazlığında tabakalar görülmektedir. Havanın etkisi ile koyu kahverengiden siyaha kadar değişik renkler almaktadır. Normal soğan tohumu yerini sert tohuma dönüşmektedir. Ancak, bu şekilde kuruyan bitki artıkları ile birlikte toprağa karışmaktadır. Hastalığa yakalanan bitkilerde çok zarar olduğu için önemli ürün kayıpları meydana gelmektedir.
Soğanda Hastalık; Kurşuni küf hastalığı; Çok geniş bir konukçu dizisine sahip olan kurşuni küf etmeni hastalığı soğan da daha çok görülmektedir. Her konukçuda değişik görünüşte hastalık meydana gelmektedir. Gövde ve meyve de hastalık ortaya çıkmaktadır.
Gövde ve meyve sapında meyve dökümüne neden olabilir. Ancak, konukçunun çiçek zamanında taç yaprakları hastalığa çok duyarlıdır. Dolayısıyla hastalık etmeni bu kısımlardan girerek meyveye geçer ve meyve çürüklüğünü başlatır. Yumrulu bitkilerde lezyonlar büyüdükçe yumuşak çürüklük oluşur. Hastalık tarlada başlar, depoda devam edebilir. Soğan yumruları üzerinde kurşuni renkli küf tabakası dikkati çeker. Soğan tohumu düzenli bakım ve kimyasal mücadele ister.