Günümüzde ‘Doğalgaz’ büyük önem kazanmış bulunmaktadır. Her geçen gün şehirlerimizde evsel kullanımlara ve üretim amaçlı olarak kulanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Doğalgaz da her gaz gibi, tehlike sınırları olan bir gaz türüdür. Bu yüzden altyapılarını oluştururken azami dikkat edilmesi gerekmektedir.
Günümüz koşullarında şehirlerimizin sokak ve caddeleri bir zaman hatırladığımız gibi kalmamaktadır. Zaman zaman çevresel düzenlemeler ve zaman zamanda altyapı düzenlemelerine mazur kalmaktadır. Doğalgaz borularıda cadde ve sokaklarımızın altından döşenmesiyle bir altyapı oluşturmaktadır. Ve ‘Doğalgaz’ tehlike arz etmesi asabiyetiyle, düzenlemeler esnasında ‘Doğalgaz altyapılarının’ konumları büyük önem kazanmaktadır. Bu konumların kesin ve doğru bilgi ile bilgilenilmesi gerekmektedir. Ve ya bizlerin doğalgaz boruları üzerinde yapacağımız değişikliklerin zaman ve maliyet açısından kolaylaştırmak için bu kesin bilgilere siddetle ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçın giderilmesin de Doğalgaz altyapıların ölçülmesinde ‘Haritaçılık’ büyük önem kazanmaktadır.
Doğalgaz boruları döşenirken, azami dikkat edilmesi gerekir. Sıfır bir alanda doğalgaz boruların döşenmesinde bizlere engel oluşturacak başka altyapılar mevcut olmadığından kolaylıkla döşenir. Tabii ki bu boruların döşenmesi için gerekli şartlar ve ortamlar tam ve eksiksiz olarak sağlanmak koşulu ile engel teşkil etmez diyoruz. Ama burada bile bazı bilgilere ihtiyaç hissedilir. Test aşamasında çıkmış olan sorunun yerini tesbitinde bizlere kolaylıklar sağlar.
Örneğin; Bildiğimiz gibi doğalgaz boruları belli ebatlarda ve belli boylarda üretilirler. Bu boruları birbirlerine bağlamak için ‘Fitings’ler kullanılır. Doğalgaz borusunu zemine döşeme esnasında herhan gibi bir hasar vermediğimizi dünürsek ve borumuzu test ettiğimizde bir kaçak tesbit ettiğimizde bu kaçağın fitings yerlerinden olduğunu düşünüp bu yerlerin tekrardan açılıp yeniden bağlantıları yapılması gerekmektedir. Bu yerlerin tesbiti ise ‘ha buradaydı, yok buradaydı’ diyerek yapar isek bizlere zaman kaybına ve ek maliyetlerin fazlalaşmasına sebep olur. Ama bu yerler birebir ölçülmüş ise, yerlerin yeniden aplikasyonu yapılarak, bizlere zaman kaybının ve tekrardan yapılacak olan kazının maliyetinin büyük ölçüde azalmasına etken olur. Bu bile Doğalgaz altyapıların ölçülmesinin gerekliliğini vurgular.
Bu ölçümler bir standarda bağlanmalıdır. Doğalgaz altyapılarının gececeği sokak ve caddeler bir nirengi ve poligon ağı ile birleştirilmeli bunlarında ülke nirengi ağı ile koordinasyonu sağlanmalıdır. Bundan sonra doğalgaz altyapı ölçümlerine geçilmelidir. Ve doğalgaz boruları zemine döşenme esnasında birebir ölçülmelidir. Bundan sonra sayısal haritalar oluşturulmalı, bunlardan da kağıt ortamında haritalar üretilmelidir.
Doğalgaz ölçülerini birebir yapmadığımız zaman oluşacak haritalar kesin bilgiyi tam anlamıyla içermiyecektir. Belli bir zaman sonra buralarda yapılaçak olan değişikliklerde bizlere zaman kaybına neden olacaktır. Ve ya diğer altyapı kuruluşların kendilerine ait yeni bir güzergah kazılarında bizin altyapımıza zarar verme olaşıklarını ortadan kaldırmıyacaktır. Verilecek zararların boyutların büyük olmasından başka birde bunların tamiri için harcayacağımız emek ve zaman kayıplarını da göz önünde bulundurursak kazancımızın ne kadar büyük olduğunu görürüz.