Çocukluk döneminde yaşanan olumsuz koşullar sonucu gelişen kayıp yaşantıları insanları kleptomaniye yani çalma hastalığına itiyor.
Psikiyatride kleptomani olarak nitelendirilen “çalma hastalığı” Popüler Psikiyatri Dergisi’nde ele alındı. Burada yer alan bilgilere göre, kleptomani, ihtiyacı olmadığı, hemen kullanmayacağı halde ve maddi değer elde etmek amacıyla satma düşüncesi olmadan bir takım nesneleri izinsiz alarak, onlara sahip olma şeklinde ortaya çıkan bir dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanıyor.
Rahatsızlığın çocukluk yaşlarında başladığı, kişinin bu davranışı gerçekleştirmeden önce yoğun bir gerilim hissettiği, davranışın hemen sonrasında ise mutluluk, rahatlama ve büyüklük hissi içine girildiği araştırmalarla ortaya konulmuş durumda.
Her bin kişinin 6’sında kleptomaniye rastlanıyor. Yakalanan dükkan hırsızlarının yüzde 5-25’inde kleptomani bulunuyor. Kadınlarda ise erkeklere göre yaklaşık 4 kat daha sık görülüyor. Kadınlarda ortalama olarak 30-35; erkeklerde 50-55 yaşlarında daha sık ortaya çıkıyor.
Kleptomaninin tedavi yöntemleri hastalığın kökenine göre gerçekleşiyor. Kişinin geçmişi ve şu anı ile ilgili zedeleyici olayların saptanarak, bunlara yönelik uygun düşünce şemaları geliştirilmesi ve toplumsal ilişkilerdeki uygunsuz savunma mekanizmalarının değiştirilmesini hedefleyen terapiler, dürtüsel hareketleri ve kaygı durumunu azaltmaya yönelik ilaç tedavileri ve gerekirse hipnoz ile başarılı sonuçlar alınıyor.