Zeka Çeşitleri

Zeka Çeşitleri

ABONE OL
Ocak 2, 2024 15:21
Zeka Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1. Sözel (Dilsel) Zeka: Okuma, konuşma ve dinleme zekasıdır. Sözel zekası baskın olan kişiler konuşarak, dinleyerek ve okuyarak çabuk öğrenirler. Konuşma, anlatma yetenekleri güçlüdür.

2. Mantıksal (Matematiksel) Zeka: Sınıflama, sıralama ve soyut düşünme zekasıdır. Mantıksal zekaya sahip kişiler sınıflayarak, sıralayarak ve soyutlayarak öğrenirler. Mukayese yeteneği güçlüdür.

3. Görsel (Uzamsal) Zeka : Resim, şekil ve renk zekasıdır. Görsel zekaya sahip insanlar görselleştirilmiş objelerle ve hayal kurarak daha kolay öğrenirler.

4. Bedensel (Kinestetik) Zeka: Bedenini kullanabilme, hareketlerini kontrol edebilme ve denge kurabilme zekasıdır. Dokunarak, yaparak öğrenirler. Deneme, taklit etme, dokunma onlar için önemlidir. Bedenlerini ve ellerini kullanma becerileri çok yüksektir.

5. Müziksel (Ritmik) Zeka: Ritim, melodi ve müzik zekasıdır. Müziksel zekaya sahip kişiler ritim, melodi ve müzikle hem daha kolay öğrenirler, hem de yaptıkları işten zevk alırlar.

6. Kişiler Arası (Sosyal) Zeka: İnsanlar arası ilişki ve uyum zekasıdır. Sosyal zeka sahibi kişiler daha çok paylaşarak, çevresindekilerle işbirliği yaparak ve karşılaştırarak öğrenirler. Ekip çalışmasına yatkın kişilerdir. Liderlik özellikleri yüksektir.

7. Kişisel (İçsel) Zeka: Kendini tanıyabilme ve yeterliliklerinin farkında olabilme zekasıdır. İçsel zekası güçlü insanlar kendi başına, kendi hızında, kişisel becerilerini kullanarak öğrenirler. Kendi başlarına çalışmayı, başarmayı severler.

8. Doğacı Zeka : Doğa ve çevre zekasıdır. Bu zekaya sahip insanlar araştırarak, gözlem yaparak, çevreyi, olayları gözlemleyip inceleyerek öğrenirler. Doğaya (çevredeki canlı ve cansız varlıklara) karşı fazla ilgilidirler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP