Piyasada ve doğada birçok gerçek olmayan değerli taş vardır. Renk ve ağırlık gibi birkaç ana özelliğe dikkat ederek bu değerli taşları kolayca ayırt edebilirsiniz. Doğru ve kesin bir tanımlama yapmak istiyorsanız aşağıdaki özellikleri dikkat edebilir ve önerilen yolları kullanabilirsiniz.
Değerli taşlarınızı ayırt etmeye ve tanımlamaya başlamadan önce eğer bu işi sıkça yapacaksanız bir değerli taş tanımlama çizelgesi edinmenizde fayda vardır. Eğer değerli taşları nadiren tanımlamaya ihtiyaç duyacaksanız internette bulunan çizelgelerden de faydalanabilirsiniz.
Elinizde bulunan taşın bir değerli taş olduğundan emin olmak için birkaç önemli özelliğe dikkat etmelisiniz:
Taşın yüzeyine dokununuz ve yüzeyin sert ve kum gibi bir yapıya sahip olmadığından emin olun.
Gerçek değerli taşlar kristal bir yapıya sahiptir. Bu yapı kesme, parçalama ve aşındırmayla şekillendirilebilir fakat sabit bir yüzeye sahip olduğu için bu taşları sadece baskıyla şekillendiremezsiniz. Yani taşı elinizle kolayca şekillendirebiliyorsanız büyük ihtimalle bu taş değerli bir taş değildir.
Bununla birlikte suni taşlara da dikkat etmelisiniz. Bu tür taşlar doğal değerli taşlarla aynı yapıya ve kimyasal bileşime sahiptir. Bunları birbirlerinden ayırt etmek için birkaç özelliğe dikkat etmelisiniz. Örneğin, beyaz altın ve altın kaplamaları yapay taşlara kolayca yapışırlar; yuvarlak gaz baloncukları yapay taşlarda bolca bulunur.
Suni taşların aksine imitasyon taşlar görünüş olarak doğal taşlara tıpatıp benzese de tamamen başka bir materyalden yapılırlar. Bu taşların yüzeyi portakal kabuğu olur ve suni taşlar gibi büyük, yuvarlak gaz baloncukları içerebilirler. Ayrıca imitasyon taşlar doğal eşlerine göre daha hafiftir. Turkuaz, lapis lazuli, safir, yakut ve zümrüt gibi taşların piyasada birçok imitasyonu bulunduğu için bu taşları incelerken daha çok dikkat etmeniz önerilir.
Elinizde bulunan taşın birden fazla materyalden oluşmadığına dikkat edin. Bu tür taşlar bazen tamamen doğal değerli taşlardan oluşsa da genellikle araya yapay materyaller de karışabilir. Taşınızın birden fazla materyal içerip içermediğini anlamak için bir ışık kalemi yardımıyla parlaklıkta bir renk farklılığı olup olmadığına ya da renkli veya renksiz bir dolgu maddesi içerip içermediğine dikkat etmelisiniz.