Hamaney’den Şok Çıkış: “ABD Bize Savaş Tazminatı Ödeyecek”
İran-İsrail-ABD arasındaki savaşta ikinci hafta geride kalırken, Tahran’ın yeni lideri Mücteba Hamaney’in ilk ulusal seslenişi ve denizde yaşanan sıcak temaslar gündeme bomba gibi düştü. 13 Mart 2026 sabahı itibarıyla başkent Tahran yeniden ağır bombardıman altında.
İran’ın yeni lideri, göreve gelmesinin ardından yaptığı ilk konuşmada stratejik ve ekonomik bir savaş ilanı yaptı:
Boğazlar Savaşı: Hürmüz Boğazı’nın kapalı kalmaya devam edeceğini belirterek küresel enerji piyasalarına gözdağı verdi.
Tazminat Talebi: Savaşın sonunda ABD’nin İran’a savaş tazminatı ödemek zorunda kalacağını, aksi takdirde ABD’nin bölgedeki tüm mal varlıklarına el konulacağını iddia etti.
Yeni Cepheler: Savaşın Körfez geneline yayılacağı ve ABD üslerinin meşru hedef olduğu vurgulandı.
Denizde yaşananlar tam bir dezenformasyon savaşına dönüşmüş durumda:
İran’ın İddiası: “USS Abraham Lincoln’ü vurduk, ağır hasar aldı ve operasyon bölgesini terk ederek geri çekiliyor.”
CENTCOM’un Yanıtı: İddiaları kesin bir dille yalanlayan ABD, operasyonların (Epic Fury) planlandığı gibi sürdüğünü ve geminin görev başında olduğunu savundu. Ancak bağımsız kaynaklar, bölgedeki gemi trafiğinde olağandışı bir hareketlilik olduğunu bildiriyor.
Irak semalarında düşen ABD yakıt ikmal uçağıyla ilgili belirsizlik çözüldü. Saldırıyı İran destekli Irak İslami Direniş Örgütü üstlendi. Bu durum, savaşın sadece İran topraklarında değil, çevre ülkelerdeki vekil güçler üzerinden de tırmanacağını kanıtlıyor.
09.30 (İsrail): İran’ın yeni füze dalgası Hayfa’ya ulaştı. Şehirde sirenler çalarken, “Demir Kubbe” ve “Davud Sapanı” sistemlerinin yoğun mesai harcadığı bildirildi.
09.42 (İran): İsrail ve ABD’nin misillemesi gecikmedi. Tahran’da art arda meydana gelen şiddetli patlamalar, stratejik tesislerin hedef alındığına işaret ediyor.
| Gelişme | Durum | Kaynak |
| USS Abraham Lincoln | Hasarlı / Çekiliyor İddiası | İran Devrim Muhafızları |
| KC-135 Tanker Uçağı | Düştü (Doğrulandı) | Irak İslami Direniş |
| Hürmüz Boğazı | Süresiz Kapalı | Mücteba Hamaney |
| Tahran Durumu | Ağır Bombardıman Altında | Yerel Kaynaklar |
1
Kozan’ın Değerli İş İnsanlarından Eyüp Göçer’i Kaybettik
2
Başkan Tanburoğlu: “Cumhuriyet Halk Partisi korkmaz, sinmez, geri çekilmez!”
3
CHP de değişimin ayak sesleri
4
Adana sel oldu, Zeydan Karalar’a sahip çıkmak için Uğur Mumcu Meydanı’na aktı
5
Zeydan Karalar için Silivriye’de noktalanacak Özgürlük Yürüyüşü başladı…