1954 yılında Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Nadır köyünde dünyaya gelen gazeteci ve şair Ahmet Süreyya Durna; ilk, orta, lise ve İmam Hatip lisesi eğitimlerinin ardından yükseköğrenimini tamamlamıştır.
Çalışma hayatı boyunca İskenderun Demir Çelik Fabrikaları’nda görev alarak buradan emekli olan Durna, aynı zamanda iki dönem boyunca bir siyasi partinin İskenderun İlçe Başkanlığı görevini yürütmüştür. Basın ve edebiyat dünyasında aktif bir role sahip olan usta kalem, uzun yıllar Akdeniz Bölgesi Basın Ajansı çatısı altında çalışmış, Afşin Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevini de başarıyla üstlenmiştir.
Gazetecilik ve Edebiyat Kariyeri
Ahmet Süreyya Durna’nın belgesel araştırmaları, kültürel makaleleri, iç ve dış gezilerine dair gezi yazıları ile röportajları çeşitli ulusal ve yerel gazetelerde yayımlanmıştır. Yazılarında zaman zaman müstear (takma) isimler kullanan Durna, köşe yazarlığıyla Anadolu basınına uzun süre hizmet vermiştir.
Şiirleri ve edebî çalışmaları; Mizah, Milli Mücadele, İttihat, Somuncu Baba, Kültür-Sanat, Bengisu ve Mefkûre gibi önemli edebiyat dergilerinde neşredilmiştir. Birçok şiiri bestelenen sanatçı, edebiyat alanında çok sayıda ödüle layık görülmüştür. Ayrıca Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde adı geçen tüm yerleri istisnasız gezerek nitelikli bir gezgin olduğunu kanıtlamıştır.
Sanat, Spor ve Sosyal Hayatı
Çok yönlü kişiliğiyle öne çıkan Durna, Taekwondo milli hakemi olup aktif olarak sporla ilgilenmektedir. Sosyal faaliyetlerinin yanı sıra Hat sanatı ve Osmanlı arşivi üzerindeki araştırmalarına da titizlikle devam etmektedir.
Yayımlanan Eserleri
Muzır İkili (Hikaye)
Denemeler (Deneme)
Şafak Taarruzu (Şiir)
Yalaka Üretim Merkezi (Yayına Hazırlanan Eser)
Ahmet Süreyya Durna – Dostluk Mesajı Şiiri
Dâhilde Trabzon’a, Tonya’ya selâm olsun.
Mudanya’ya, Kulu’ya, Konya’ya selâm olsun.
Hariçte Hanya’ya, Kenya’ya, İspanya’ya;
Hâsılı topyekûn dünyaya selâm olsun.