Bursa Şifalı Su Ve Kaplıcaları

Bursa Şifalı Su Ve Kaplıcaları

ABONE OL
Nisan 18, 2024 19:51
Bursa Şifalı Su Ve Kaplıcaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

I. Bursa İli Kent Şifalı Suları
Kent merkezindeki kaynak sular Uludağ’ın kuzey eteklerinden çıkar. Kaplıca tesisleri genellikle Çekirge semtinde toplanmıştır. Sular kalevi toprak alkali radyoaktivitelidir.

a) Çekirge Kaplıcaları

Bursa’nın şifalı sularının büyük bölümü deniz yüzeyinden 220 m yüksekte kurulu Çekirge bölgesindedir. Çekirge’nin asıl su sıcaklığı 45°C’nin üstündedir. Halk arasında Çelikli adıyla anılan bu sular Çekirge’nin en yüksek bölgesinde Vakıfbahçe denilen bir yerden kaynar. Bu sularda çeşitli madenler eriyikleriyle zengin kimyasal maddeler gazlar ve yüksek radtoaktivite vardır.

Eski Kaplıca: Sıcaklık 45°C

Çekirge’de Türk hamamının bütün özelliğini taşıyan bir kaplıcadır. Bizans dönemi yapıtlarından 1450 yıllık anıt eserdir. Hedavendigar döneminde onarım görmüş ve genişletilmiştir.

İki kubbeli soyunma yeri ile kubbeli banyo yeri ve soğukluğu vardır. Son yıllarda onarım görmüş ve bir bölümü kadınlar için ayrılmıştır.

Çelikpalas: Sıcaklık 45°C

Çekirge sularının bir bölümü cam borular içinde hiçbir değeri bozulmadan Bademlibahçe mevkiinde yapılan Çelikpalas oteline getirilmiştir. Çelikpalas Atatürk’ün talimatıyla yapılmış adı da O’nun tarafından verilmiştir.

Odalarından çelikli su akan Çelikpalas’ın yüzme havuzu ise dünyada eşi benzeri olmayan bir eserdir. Bursa hamamlarının en büyüğüdür. Fizik tedavi bölümleri sauna ve jimnastik salonu ile devamlı açıktır.

Çekirge sularında az ölçüde demir vardır. Aktığı yerleri kırmızı pas rengine boyadığı için bu sulara “Çelikli” adı verilmiştir.

Çekirge kaplıca suları romatizma nevrit cilt idrar yolları ve kadın hastalıklarına iyi gelir.

b) Bademli Kaplıcaları

Bu sular Çekirge ile Bursa arasındaki yolun ortasında ovaya doğru inen yamaçtan kaynar.

Kükürtlü Kaplıcası: Sıcaklık 82°C

Bursa bölgesi şifalı sularının en zengin kaynağıdır. Suyu bulunduğu otelin bahçesinden kaynar. Yüzyıllarca açık kalmış kaplıca son yıllarda Uludağ Üniversitesi bünyesine sokularak halka kapatılmıştır.

Romatizma cilt karaciğer hastalıklarına üstün şifa kaynağıdır.

Yenikaplıca ve Kaynarca Hamamı: Sıcaklık 837°C

Yeni Kaplıca Bursa-Çekirge yolu üzerindedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın yakalandığı nikris hastalığı için buraya gelip uzun süre tedavi görmesi üzerine damadı ve başveziri Rüstem Paşa tarafından 1555 yıllarında yaptırılmıştır.

Günümüzde otel olarak hizmet vermektedir. Özel banyoları turistik bölüm masaj ve spor salonu vardır. Yapının sonradan eklenen Kaynarca bölümü ise yalnız kadınlara tahsis edilmiştir.

Yeni Kaplıca şifalı suları cilt hastalıklarından iç hastalıklarına şişmanlık ve solunum yolum hastalıklarına kadar birçok bedensel rahatsızlıklara etkin şifa kaynağıdır.

Karamustafa Kaplıcası: Sıcaklık 535°C

Bursa-Çekirge-Mudanya yolu üzerinde Yenikaplıca’nın hemen yakınındadır. Su verimi az olduğundan büyük havuzu yoktur. Su hamamın içinde küçük bir yalaktan kaynar. Bu yalağın kadınlarda kısırlığa karşı şifalı olduğu söylendiğinden kadınlar yalağın içine oturarak banyo şeklinde girerler.

Dipten kaynayan 45°C’lik su rahim tedavisinde etki sağlar. 15-20 dakikalık duş rahim etrafındaki iltihapları giderir ve bu tedavi ile kadınlar çocuk sahibi olurlar.

Radyoaktivitesi en zengin kaplıcadır. Sodyum bikarbonatlı bir sudur. Kaplıca suları en çok sodyum ve kalsiyum içerir. Romatizma nevralji gut egzema kemik kırıklıkları kadın hastalıklarına iyi gelir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP