Özellikle yaz aylarında artış gösteren ve bulaşıcı özelliği dolayısıyla özenli olunmaması durumunda aile bireyleri arasında kısa sürede yaygınlaşan rahatsız edici boyutlarda kaşınma gibi şikayetlere yol açan mantar hastalığından korunmak için bakıma özen gösterilmesi giysi ve ayakkabıda seçici olunması gerektiği bildirildi.
Ayak sağlığına dikkat
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Memişoğlu aşırı terleme yüzme ve sık duş alınması sonrasında ıslak ve nemli kalmanın mantar hastalığını tetiklediğini belirterek “Tedavi görmeyen kişilerde ya da tedavinin eksik uygulanması sonucu hastalık kronik bir seyir göstererek yıllarca sürebilir“ uyarısında bulundu.
Memişoğlu yaz aylarında aşırı terleme deniz ve havuza girilme ile duş sonrasında iyi kurulanmama özellikle ayakların uzun süreli ıslak ve nemli kalması nedeniyle hastalığa daha sık rastlandığını kaydetti.
Bu konuda rahatsızlık çekenleri özellikle ayaklarını uzun süre ıslak ve nemli bırakmamaları konusunda uyaran Memişoğlu “Hastalığı tetikleyen konularda duyarlı olunmalı. Bu nedenle banyo ve yüzmeden sonra vücutla birlikte ayaklar iyice kurulanmalı. Ayaklarında mantar hastalığı olanlar ayrı havlu kullanmalı ve bunu başka yerle temas ettirmemeli“ dedi.
Mantar hastalığının ortaya çıkmasında lastik ve kauçuk gibi havalanmayı önleyecek ıslaklığa ve terlemeye neden olan ayakkabıların naylon çorapların ve sentetik iç çamaşırlarının uzun süre giyilmesinden kaynaklandığını belirten Memişoğlu şöyle devam etti: “Sıcak ve nemli ortamlarda örneğin havuz hamam sauna ve spor salonları mantar hastalıklarının buluşma olasılığının yoğun olduğu yerlerdir.
Mantar hastalığı belirlendiğinde çamaşır havlu gibi malzemelerin kaynatılması ve ortak kullanılmaması gerekir. Özellikle ayak mantar hastalıklarında ayaklarınızı ıslak bırakmayınız. Sentetik ve naylon içeren ayakkabı terlik ve çorap giymekten kaçınılmalıdır.“ Hastalığın daha ileri aşamalarda kasıklar ve vücudun çeşitli yerlerinde de görülebildiğini ifade eden Memişoğlu tedavi süresinin ortalama 6 hafta olduğunu ilerleyen vakalarda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerektiğini vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.