Necâsetten Tahâret, namazın dışındaki farzlardan olan necasetten taharet kısaca gözümüzle görülen pisliklerden temizlenmektir.
Namaz kılanın, vücudunu, elbisesini ve namaz kılacağı yeri, necasetten yani dinimizde pis sayılan şeylerden temizlemesidir.
Necaset nedir
Maddi olan kir ve pisliğe necaset denir. Temiz olmayan, necasetli maddeye ise necis denmektedir.
Necasetten taharet, (necasetten temizlik) vücut, elbise ve namaz kılınacak yerin, (insan kanı ve idrarı, at, koyun gibi hayvanların idrar ve dışkıları gibi) dinen pis sayılan şeylerden temizlenmesi demektir.
Namazın sıhhatine engel olacak ölçüde necâset taşıyan bir elbise ile bilmeyerek namaz kılan kimsenin, bu durumu öğrendikten sonra namazını iade etmesi gerekir.
Hz. Enes (ra): “Biz Resûlullah (S.a.v.) ile birlikte mescidde otururken bir bedevi çıkageldi. Durup mescidin içine akıtmaya başladı. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın Ashab’ı kalkıp:
“Dur! dur!” diyerek (üzerine yürümeye) kalktılar ki Resûlullah (S.a.v.) müdahale etti:
“Kestirmeyin bırakın tamamlasın.” Ashab müdahale etmedi adam da ihtiyacını tamamladı. Sonra Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm adamı yanına çağırdı ve:
“Bu mescidler idrar ve pislik bırakma yeri değildir. Allah ‘ın zikredildiği yerlerdir. Buralarda namaz kılınır. Kur’an okunur” dedi. Sonra cemaatten birine bir kova su getirmesini emretti. Kova gelince sidiğin üzerine boşalttı.”
(Buhari)
SÜRMANŞET
8 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.