Memede salgı yapan hücreler tarafından oluşturulan lobül adı verilen birimler vardır. Lobüllerin birleşmesi ile loblar oluşur. Meme bezi memebaşı çevresinde yeralan 15-20 lobdan meydana gelir. Lobüller birbirlerine süt kanalları ile bağlıdır. Süt kanalları meme başına doğru birleşirler. Meme başının etrafindaki koyu renkli alana ise areola adı verilir.
Meme bezi, çeşitli hormonların etkisi altında gelişimini tamamlar. Bu hormonların başlıcaları östrojen ve progesterondur. Salgılanan hormonların etkisi ile süt kanalları ve lobüller büyür ve gelişir. Hormonlar meme üzerinde etki gösterebilmek için hücrede özel yerlere (reseptörlere) bağlanırlar.
Meme Sağlığınız İçin Dört Adım
Aylık Meme Muayenesi
Normalde göğüslerinizin nasıl göründüğünü ve nasıl hissettiğinizi bilin. Her ay meme muayenenizi yapın ve bir değişiklik olduğunda doktorunuza haber verin.
Düzenli Check-up
Düzenli meme muayenesi yaptırmak için her yıl doktorunuza gidin. Mamografide, muayenede görülmeyen değişiklikler fark edilebilir.
Mamografi
Amerikan Kanser Topluluğu, 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirilmesini önermektedir. Kırk yaşından gençseniz ve ailenizde meme kanseri öyküsü ya da başka sorunlar varsa, mamografi çektirmeye ne zaman başlayacağınızı doktorunuza sorun.
Risk Değerlendirmesi
Doktorunuz meme kanseri riskinizin yüksek olup olmadığını saptayabilir. Meme kanseri risk faktörlerinizi saptayın ve bunları doktorunuza söyleyin:
İleri yaş
Anne, kız kardeş yada kız çocukta meme kanseri olması
İlk adetin 12 yaşından önce görülmesi
İlk çocuğun 30 yaşından sonra doğurulması yada çocuk doğurmamış olma
Kendi Kendine Muayene
Duşta:
Sağ kolunuzu kaldırın. Sol elinizin parmak uçlarıyla sağ göğsünüzün her tarafını yoklayın. Herhangi bir kitle ya da cilt değişikliğini hissedebilmek için elinizi nazik hareketlerle hareket ettirin. Sonra sol kolunuzu kaldırın ve sağ elinizle sol göğsünüzü muayene edin.
Aynanın Önünde:
Kollarınızı iki yana sarkıtın. Göğüslerinizde akıntı, kırışma, çukurlaşma ve cilt dokusunda değişiklik gibi alışılmadık bir durum olup olmadığını inceleyin. Ellerinizi başınızın arkasında kavuşturun ve göğüslerinizin şekilleri ve kenarlarında bir değişiklik olup olmadığını araştırın. Her iki meme ucunuzu yavaşça sıkın ve akıntı olup olmadığına bakın.
Sırtüstü Yatarken:
Sırtüstü yatın, sol omzunuzun altına bir yastık koyun ve sol kolunuzu başınızın altına yerleştirin. Sağ elinizle sol göğsünüze nazik, ancak basınçlı bir şekilde dokunmaya başlayın.
Koltuk altınızdan başlayarak göğsünüzün altına kadar inin, sonra parmaklarınızı biraz yana doğru hareket ettirin ve tekrar yukarıya doğru çıkın. Tüm meme bölgesinin dokunarak incelenmesini tamamlayana dek yukarı ve aşağı şekilde yaptığınız bu hareketleri sürdürün.
Ayakta Dururken:
Kolunuzu duvar gibi sert ve sağlam bir yüzeye dayayın ve aynı yukarı-aşağı hareketlerle göğüs ve koltuk altlarınızı sonra da yalnızca koltuk altlarınızı inceleyin. Kendi kendine yapılan bu muayenenin bir hekimin yapacağı düzenli muayenelerin yerini tutmadığını unutmayın.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.