Sağlıklı beslenme, sadece cilt güzelliğinize ve kilonuza değil, bacaklarınıza da yansır! Bacaklarıyla her yaşta gurur duymak isteyenlere Prof. Dr. Ziya Mocan, bol bol C vitamini almalarını ve yemeklerini tuzsuz tüketmelerini öneriyor. Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Mocan; düzgün bacak hayalleri kuran kadınlar için sorularımızı yanıtladı:
TUZU KESİN
* İnce ve sütun gibi bacaklara sahip olmak için beslenmenin gerçekten etkisi olabilir mi?
Az yağlı bir diyet programı; vücudunuzdaki fazla yağı zaman içerisinde ve kademeli olarak azaltır. Buna bacaklarınız da dahildir. Bu diyet sonrasında hem bacaklar incelir, hem de ayak numaralarınız küçülür. Bacaklarda kalınlığa yol açabildiğinden mümkün olduğunca tuzdan ve diğer iki beyazdan yani şeker ve undan uzak durun. C vitamininden zengin beslenme de damar duvarlarını ve özellikle toplar damarları koruduğu için bacaklarda varis oluşumunu önler. Böylelikle hem ince hem de sağlıklı bacaklara kavuşursunuz. Ayrıca günlük aldığınız yağ miktarını günde 30 grama düşürün. Bu 30 gramın en fazla 10 gramını doymuş yağlardan karşılayın. Yemeden önce etlerde bulunan yağı iyice ayıklayın. Esmer ekmek, makarna, pilav, fasulye ve tahıl gibi karmaşık karbonhidratları tercih edin.
* Kadınların bacakları neden kalınlaşır?
Devamlı yüksek topuklu, ucu sivri ayakkabı ve çizme giyilmesi ayak bileğinde kanın toplanmasına yol açar. Bu artış kanın yukarı pompalanmasını engeller ve bacaklarda kalınlaşma ile orantısız şekil bozukluklarına yol açar. Bu tarz ayakkabılar yerine yumuşak tabanlı ayakkabı tercih edildiğinde; ayak bileği rahatlar, aşağıda toplanmayan kan bacaklarda zarif bir görüntü oluşturur.
* Kalınlaşma, bir hastalığın habercisi de olabilir mi?
Dolaşım sisteminden kaynaklanan varisler bacaklarda kalınlaşmaya yol açabilir. Kalp, böbrek ve karaciğer yetmezliği bacaklarda hoş olmayan görüntülere neden olabilir. Lenf sistemi hastalıkları ya da ayak tırnağında iltihap olması da tüm bacağı etkileyebilir. Bu gibi durumlarda kadınlar, sık sık ayaklarını yüksek yere koyup öne arkaya hareket ettirmeli, sırt üstü yatıldığında havada bisiklet çevirmeli.
* Hormonlar da etkili mi?
Adet öncesi bacaklarda kadınlık hormonları artması nedeniyle, tiroit bezinin az çalışması sonucu bir ödem (şişkinlik) gelişebilir, böbrek üstü bezinden salgılanan aldesteron fazla salınımı da bacaklarda kalınlaşmaya neden olabilir. Kortizon hormonunun fazla salınımı, insülin hormonu yüksekliği ve direnci durumunda da bacaklar kalınlaşır.
SPOR KALINLAŞTIRIR
* İnce bacaklara ulaşmak için hangi sporu önerirsiniz?
Kalın bacaklardan mustarip pek çok kadın, soluğu spor salonlarında alarak, bu problemlerini egzersizle çözme yoluna giderler. Ancak bu çoğu zaman, bacakları inceltmek yerine kalınlaştırır. Bu nedenle egzersizi abartmadan ama düzenli olarak yapmalısınız. Ayaklara ağırlık verilmeden yapılan yüzme en yararlı spordur. Çok uzun yürüyüş, çok uzun koşu, sert zeminde koşu veya yürüyüş ve koşarak yapılan tüm sporlar bacaklara zarafet yerine kas katar ve bu da bacakların kalın görünmesine yol açar. Bisiklet, tenis ve golf yapılmamalı.
* Topuklu ayakkabılar bu kalınlaşmada ne kadar etkili, ayak sağlığına ne gibi zararları var?
Topuklu ayakkabılar ayak anatomisi bozar. Dar ve sıkı ayakkabılar ayak baş parmağında deformiteye yol açtığından uzun süre giyilmemeli.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.