Bilim, İlk İnsan konusunda bize pek çok bilgi sunmaktadır. Arkeolojik buluntular, karbon testleri ile yaş tespiti, geriye dönük mevsimsel araştırmalar, genetik bilimi ve benzeri bilimsel alanlardaki bulgular bize itibar edilebilecek pek çok veri sunmaktadır. Bu veriler ışığında İnsanoğlunun tespit edilebilen ilk atalarına ulaşabilmekteyiz.
Gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde elde ettiği bilgileri kategorize eden Bilim dünyası, İnsan Türüne bilimsel unvan olarak “Homo” demişlerdir. Genel bir tabir olan Homo ifadesi, Homogen yani farklılıkları çok az ve birbirine çok yakın anlamında kullanılır. Günümüz insanı ile Homojen bir münasebeti olan bu türler, çok az farklılıklar gösterseler de günümüz İnsanoğlu ile biyolojik bakımdan hemen hemen eşdeğerdirler.
Bugüne dek gerçekleştirilen Arkeolojik (Kazı Bilimi) ve Osteolojik (Kemik Bilimi) araştırmalar, günümüz insanına çok yakın benzerlikler taşıyan ve günümüzden milyonlarca yıl önce yaşayan türler tespit ettiler. Bu türler, “Homo” türü kabul edilerek nitelikleri bakımından farklı isimlerle anıldılar. Bu türleri, nitelikleri ve kronolojik dönemleri itibariyle inceleyerek insansı türlerin İnsan olarak karşımıza çıkması sürecine tanıklık edebiliriz.
Bu türlerden ilki olan Homo Habilis, insansı Homo türlerinin ilki kabul edilir. Habilisler, maymun-insan arası bir tür olarak kabul edilirler ve ayakları üzerinde yürüyebilen, alet yapabilen, diğer hayvanlara göre daha yetenekli kabul edilen bir tür olarak İnsanın ilk atası kabul edilir. Kronolojik geçmişi 2 Milyon Yıl öncesine uzanır. Ateş yakamayan, toplumsal bilinç ve örgütlenme yeteneklerine sahip olamamış, rasyonel düşünce yeteneğinden yoksun bu tür, dış görünüşü itibariyle de insandan çok maymuna benzemektedir.
Homo Habilis’ler, 200 bin yıl kadar sonra başka bir türe dönüşerek Homo Erectus olarak karşımıza çıkarlar. 1.8 Milyon Yıl önce yaşadığı düşünülen Erectus’lar, daha yetenekliydiler ve hayatlarını idame konusunda Habilis’lere nispeten daha başarılı oldular. Önce ateş yakmayı, sonra avcılık yapmayı ve barınaklarda küçük topluluklar halinde yaşamayı öğrendiler. Zamanla vücutlarındaki yoğun kıllar da seyrekleşerek daha yalın bir vücuda sahip hale geldiler. Homo Erectus’lar, oldukça uzun bir süre varlıklarını devam ettirdiler. 200 Bin yıl önce ise gelişerek Homo Sepiens’ler olarak karşımıza çıktılar.
Homo Sepiens’ler, günümüz insanının atası kabul edilen en yetenekli Homo Türü olarak karşımıza çıkar. Ateş yakan, toplu olarak yaşayan, avcılık yapan, barınaklarda yaşayarak rasyonel düşünce yeteneğini kullanabilen Homo Sepiens’ler, hem biyolojik olarak hem de fiziksel olarak günümüz insanına en yakın tür kabul edilirler. Hatta pek çok bilim adamı, modern insan türünü de Homo Sepiens ailesi içerisinde kabul eder. Hopo Sepiens’lerin 200 Bin yıl önce ortaya çıktığı, Afrika’dan Dünya’ya yayılan insan topluluğunun atası olduğunu kabul edilir.
Kısaca özetleyecek olursak; Bilim elde ettiği bulgularla İnsanoğlunun 2 Milyon Yıl önce maymundan evrilen Homo Habilis’e, 1.8 Milyon yıl önce Homo Erectus’a, 200 Bin yıl önce Homo Sepiens’e dönüştüğünü ve modern insanı ortaya çıkarttığını ifade eder. Ancak bu teori bir noktada tıkanır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.