Materyalizmin temellerinden birisi basitten karmaşıklığa doğru oluşumdur. Nitekim materyalizmin güdümünde olan Big Bang ve Evrim gibi kimi öngörüler bu temele uygun kurgulanmışlardır.
Buradaki karmaşıklık düzensizlik, sistemsizlik anlamına olmalıdır. Eğer karmaşıklık ayrıntı çokluğu anlamında yorumlanırsa bu materyalizmin temeline ters düşer.
Kimi materyalistler rastlantılarla oluşumların düzenli sistemler ve hatta canlılık gibi düzen ve sistemlerin bütünselliğini meydana getirebileceği görüşündedirler.
Fakat termodinamiğin ikinci kanunu zaman içinde rastlantılarla düzenli sistemler oluşumunun imkansızlığını açık ve net biçimde ortaya koyar.
Nitekim termodinamiğin ikinci kanunu diğer doğal kanunlar, kurallar, ilkeler gibi tersinimin temelidir.
Fakat basitten karmaşığa doğru oluşum öylesine önemlidir ki vazgeçmek materyalizmi temelinden yıkabilir. Fakat bu öngörünün önünde termodinamiğin ikinci kanunu gibi aşılması mümkün görülmeyen bir engel vardır.
Materyalistler kimi bilimsel gerçekleri eğip bükerek, gerektiğinde yontup biçerek tek gerçek zannettikleri felsefe temellerine uydurmaya çabalarlar ve bundan asla çekinmezler.
Materyalizmin önündeki önemli sorunu düzen ve sistem sahibi yapıları açık ve kapalı olarak ikiye ayırarak aşmayı denemişlerdir.
Onlara göre termodinamiğin ikinci kanunu kapalı sistemler için geçerlidir.
Enerji giriş ve çıkışına uygun olan açık sistemlerde zaman içinde düzden ve sistem sahibi yapıların oluşabilir.
Eğer doğada düzen ve sistem sahibi yapıların açığı ve kapalısı varsa açıkça gözlenmesi gerekir.
Fakat yapılan gözlemler materyalizmin umduklarının tam tersine sonuç vermektedir.
Varoluşta kapalı sistemler yoktur.
Tüm yapılar az ya da çok tersinim etkisindedir yani açıktır. Mutasyonların tümü zararlıdır.
Tersinimin en büyük nedeni kontrolsüz enerji giriş ve çıkışlarıdır.
Enerji girişlerinden yararlanma düzen ve sistem ve mekanizmalarına (örneğin klorofil sahibi olanlar) sahip yapılar faydalanabilir. Diğerleri için kesinlikle zararlıdır.
Canlılar dış etkenlerin FAYDALILARINI SEÇMEZLER, zararlılarından korunurlar.
Tüm canlılar varlıklarını korumaya çalışırlar. Koruyamayanlar elenir. Buna doğal elenme denir.
Canlılarda üreme yapılarını yenileme şeklidir. Üreyemeyen canlılar yok olur.
Doğal seleksiyon diye bir mekanizma yoktur.
Başta Evrim ve Big Bang olmak üzere basitten karmaşığa doğru oluşum mantığına göre kurgulanmış tüm teorileri baştan sona yanlıştır.