Kendisini tüm dünyadan ve diğer insanlardan ayrı hissettiği bir şemadır. Sosyal fobik durumlarla birlikte çok sık görülür. Kişi,iki kişiyi aşan topluluklarda kendisini rahatsız hisseder.
Karakteristik Sosyal İzolasyon Davranışları;
* Çevrenizdeki insanlardan farklı ya da daha aşağıda olduğunuzu düşünüyorsunuz. Farklılıkları abartıp,benzerlikleri küçümsüyorsunuz. İnsanlarla birlikte olduğunuzda bile kendinizi yalnız hissediyorsunuz.
* İşyerinde en dışarıdasınız. Kendi kendinizesiniz. Terfi edemiyor, projelere dahil edilmiyorsunuz, çünkü uyum sağlayamıyorsunuz.
* Grup içinde gergin ve utangaçsınız. Gevşeyip,kendiniz olamıyorsunuz. Yanlış bir şey yapmaktan ya da söylemekten korkuyorsunuz. Bir sonraki sözünüzü planlamaya çalışıyorsunuz. Yabancılarla konuşurken rahatsızsınız. Diğer insanlara önerecek özel bir şeyiniz olmadığını düşünüyorsunuz.
* Sosyal olarak gruplara katılmayı ya da toplumun parçası olmaktan kaçınıyorsunuz. Yalnızca yakın aile çevrenizle ya da arkadaşlarla vakit geçiriyorsunuz.
* İnsanlar aileniz ile karşılaştığında ya da onlar hakkında çok şey bildiğinde utanıyorsunuz. Aileniz hakkındaki bilgileri diğer insanlardan saklıyorsunuz.
* Uyum sağlamak için diğer insanlar gibi davranıyorsunuz. Onların sıra dışı yanlarınızı görmelerine izin vermiyorsunuz. İnsanların sizi utandıracaklarını ya da reddedeceklerine neden olacağını düşündüğünüz gizli bir hayatınız ya da duygularınız var.
* Ailenizin eksikliklerinin üstesinden gelebilmenin üzerinde çok duruyorsunuz: statü kazanma,maddesel şeylere sahip olmak,iyi eğitimli görünmek,vs.
* Doğanızın bazı yönlerini hiç kabul etmediniz; çünkü başkalarının bu yüzden hakkınızda kötü düşüneceğine inandınız (örn. utangaç,entellektüel,duygusal, kadınsı,zayıf,bağımlı)
* Fiziksel görünüşünüze çok düşkünsünüz. Diğer insanların sizi bulduklarından daha az çekici olduğunuzu düşünüyorsunuz. Fiziksel çekiciliğiniz için sıkı çalışıyorsunuz ve fiziksel kusurlarınıza çok duyarlısınız (örn.,kilo,fizik,görünüş,boy,özellikler)
* Yavaş,akılsız, ve garip görünebileceğiniz durumlardan kaçınıyorsunuz (üniversiteye gitmek,toplulukta konuşmak)
* Sahip olmadığınız popülarite özelliklerine sahip diğer kişilerle kendinizi kıyaslıyorsunuz (örn. bakışlar, para,atletik beceri, başarı,giyim).
* Sosyal yetersizliğiniz olduğunu düşündüğünüz konularda telafi için aşırı çaba gösteriyorsunuz: popülaritenizi ya da sosyal becerilerinizi ispatlamak,kazanmak,doğru sosyal grubun üyesi olmak, kariyerinizde başarı elde etmek,ya da popüler çocuklar yetiştirmek.
Özel Dikkat ! Sosyal İzolasyon’da Şema Kimyası;
Bu şemaya sahip kişiler,kendilerini dışlayabilecek ortamları daha çekici bulabilir. Örneğin yüksek standartçı kişilerin oluşturduğu seçkin topluluklar,sosyetik ortamlar gibi. Olduğu gibi kabul edildiği gruplar ise kişiye çekici gelmeyecektir.
Sosyal İzolasyon’un Kökenleri;
Bu şemanın kökenleri daha çok akranlarla yaşantılara dayanır. Okuldaki bir farklılığın,akranlar tarafından kişiyi incitici şekilde vurgulanması,dalga geçilmesi ile bu konu nedeni ile dışlanmak önemli yer tutar. Ayrıca çocuğun kendi ailesini akranlarının ailesinden farklı olarak algılaması da önemli bir etkendir. Anne/babada da bu şemanın olması,kendilerini toplumdan soyutlamaları,çocuğun bu şemayı geliştirmesine neden olabilir.
Sosyal İzolasyon’un İlişkinize Yansıması;
Bu şema daha çok kişinin topluluklarla ilişkisi ile ilgilidir ancak ilişkilere ikincil olarak yansır. Kişi,eşinin onu götürmek istediği topluluklara girmek istemeyecektir ve bu tutum eşler arasında sorunlara yol açabilir. Ayrıca kişi, toplum tarafından kabul edilebilirliğini arttırmak için aşırı güzel,yakışıklı, saygın eşler seçer veya onlar tarafından hoşlanılmaya ve seçilmeye çalışır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.