Terkedilme Şeması

Terkedilme Şeması

ABONE OL
Ekim 10, 2023 14:49
Terkedilme Şeması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu şemaya sahip kişiler yakınlarının veya bağlanacakları kişilerin kendilerini bir başkası için bırakıp gideceğine derin bir inanç duyarlar. Onlar için ilişkileri “mutlaka bir gün bitecektir”. Kurulan bağ ve duygusal destek gibi ilişkideki olumlu şeylerin devam etmeyeceklerine ilişkin hissi içerir. İlişki içinde olunan kişiler duygusal olarak dengesizdirler ve ne yapacakları belli olmaz; hemen öleceklerdir veya hastayı daha iyi birisi için terk edeceklerdir.
Terkedilmenin Kökenleri;
Bu şemanın kökenlerinde dengesiz,alkolik ve patlayıcı anababalar olabildiği gibi, erken yaşlarda ebeveyn kaybı gibi çocuğun bağlanma yaşantısını kesintiye uğratan durumlar da olabilir.
* Gençken anneniz/babanız öldü ya da evi terketti.
* Anneniz çocukken uzun süre sizden ayrıldı ya da hastahanede yattı.
* Bakıcılar ya da bir kurum tarafından,farklı anne figürleri görerek büyütüldünüz,ya da genç yaşta yatılı okula gönderildiniz.
* Anneniz tutarsızdı. Sizinle ilgilenemeyecek kadar depresif,öfkeli,sarhoş oluyordu.
* Küçükken ebeveynleriniz boşandı ya da o kadar çok kavga ediyorlardı ki ayrılacaklarından korkuyordunuz.
* Bir ebeveyninizin ilgisini belirgin şekilde kaybettiniz. Örneğin, bir kardeşiniz doğdu ya da ebeveyniniz yeniden evlendi.
*Aileniz fazla yakındı ve aşırı korundunuz. Bir çocuk olarak hayatın zorlukları ile mücadele etmeyi öğrenmediniz.
Karakteristik Terkedilme Davranışları;
a) Bu şeması olan kişiler doğru insanlarla bile yakın ilişkiden kaçınır; çünkü, ya onu kaybetmekten ya da çok yakınlaşıp incinmekten korkarlar. Bir ilişkinin varlığında ise,eşin ölmesi ya da bir şekilde ondan ayrılma olasılığı nedeni ile aşırı endişe duyarlar.
b) Eşlerinin söylediği ya da yaptığı ufak şeyler, onun kişiyi terketmek istediğine ilişkin işaretler olarak algılanır ve bu davranışlara aşırı tepki verilir. Aşırı kıskanç ve sahiplenicidirler. Çünkü tüm dikkat kaçınılmaz sonuca karşı önlem almaya verilmiştir.
c) Normalde,bu şeması olmayan bir kişinin algılasa bile önemsemeyeceği durumlar bu kötü kaderin habercisidir. Eşlerine yapışırlar. Kişinin tüm takıntısı eşini elinde tutmaktır.
d) Eşlerinden bir kaç gün bile uzak kalmaya dayanamazlar.
e) Eşleri kendilerini sevdiğini ve ona bağlı kalacağını söylese bile buna bir türlü inanamazlar.
f) “Nasıl olsa gerçekleşecek bu ayrılma için” eşlerine karşı gizli bir öfke duyarlar,ve onu cezalandırma isteği hissederler. Bunun için önce kendileri eşlerini terkederler veya duygusal olarak kendilerini ilişkiden geri çekerler.
Özel Dikkat ! Terkedilme’de Şema Kimyası;
Ayrılma ve terkedilme korkulan durumlar olmasına karşın,bu şemaya sahip kişilerin tutarlı olmayan insanlara karşı bir yakınlık hissettiği bilinmektedir. Yani kendilerini terketme ihtimali bulunan kişilere daha çok kimya duyarlar. Eşlerin olası bazı özellikleri:
a) Evli ya da başka bir ilişkisi olduğu için size uzun vadede bir söz veremiyor.
b) Birlikte zaman geçirmeniz için yanınızda değil (çok seyahat ediyor,uzakta yaşıyor,ya da işkolik)
c) Duygusal olarak dengesiz (alkol/hap kullanıyor,depresif,işini tutturamıyor) ve duygusal olarak tutarlı şekilde yanınızda olamıyor.
d) Bir Peter Pan; yerleşik bir hayat istemeyen,birçok sevgilisi olma özgürlüğünü isteyen biri.
e) Sizin hakkınızda emin değil; sizi istiyor ama duygusal olarak geri duruyor; bir an sizinle derin bir sevgide,diğerinde yokmuşsunuz gibi davranıyor.
Terkedilme’nin İlişkinize Yansıması;
a) Doğru kişilerle bile yakın ilişkiden kaçınıyorsunuz; çünkü,ya onu kaybetmekten ya da çok yakınlaşıp incinmekten korkuyorsunuz.
b) Eşinizin ölmesi ya da bir şekilde onu kaybetmeniz ihtimalinden ve bu durumda ne yapacağınız konusunda aşırı endişe duyuyorsunuz.
c) Eşinizin söylediği ya da yaptığı ufak şeylere aşırı tepki veriyorsunuz ve bunları onun sizi terketmek istediğine dair işaretler olarak yorumluyorsunuz.
d) Aşırı kıskanç ve sahiplenicisiniz.
e) Eşinize yapışıyorsunuz. Tüm hayatınız,onu elinizde tutmak takıntısı ile dolu.
f) Eşinizden birkaç gün bile uzak kalmaya dayanamıyorsunuz.
g) Eşinizin sizle kalacağına bir türlü ikna olmuyorsunuz.
h) Öfkeleniyor ve partnerinizi sadık olmamakla suçluyorsunuz.
i) Eşinizin sizi yalnız bırakmasını cezalandırmak için terkediyor,duygusal olarak kopuyor ya da kendinizi çekiyorsunuz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP