Evlilik Terapileri

Evlilik Terapileri

ABONE OL
Eylül 22, 2023 06:17
Evlilik Terapileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Evlilik terapilerinin amacı;evlilik içi uyum ve doyum almayı artırmaktır.Bu temel amaca ulaşabilmek için eşler arasındaki iletişim ve uzlaşma becerilerini geliştirme,sınır ve sorumlulukları netleştirme,eşlerin davranış kalıplarını genişletmek ve esnetmelerine yardımcı olmaktır.
Ancak bunların hepsinden daha önemlisi yaşanan sorunların eşlerden birinden kaynaklandığını düşünmek yerine,eşler arasındaki ilişkinin kendisinden kaynaklandığını görmelerini sağlamaktır.Yani eşler tek tek değil bir sistem olarak algılanır.
Sorunlu evliliklerin çoğunda ya iletişimsizlik ya da iletişim hataları vardır.Eşler giderek kendi terimleri ile “aynı evde yaşayan iki otelci ” gibi olmakta ve birlikte yürüttükleri aktiviteleri,hatta birbirleriyle olan etkileşimlerini en aza indirmekte ve zorunlu olmadıkça iletişime girmemeyi tercih etmektedirler.

Bunun en önemli nedeni her türlü iletişim kurma çabalarının tartışma,öfke ve bazen şiddetle sonuçlanmasıdır. En çok yapılan hatalardan biride iletişimin sonunda uzlaşmanın beklenmesidir.Oysa iletişimin amacı uzlaşmak değil,anlamak ve paylaşmak olmalıdır.
Uzlaşmanın sağlanabilmesi için öncelikle eşlerin birbirlerini anlamaları ve bunun içinde öncelikle birbirlerini dinlemeleri gerekmektedir. İletişim uzlaşma için gerekli,ancak yeterli değildir.Yani eşler arasında uzlaşma daha ileriki aşamalarda da sağlanabili,ancak karşılıklı anlama sağlanmadan bu mümkün değildir. İşte evlilik terapilerinde amaç bu sorunların kişilere fark ettirilerek aşılmasını sağlamaktır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP