Doğalgaz Tesisat Teknisyeni Görevleri
Doğalgaz çalışmalarında teknik emniyet tedbirlerini alır, kurulacak olan doğalgaz sisteminin plan ve şemalarını okur, regülâtörlerin montaj işlerinde karşılaşılan problemleri çözer, Polietilen boruların kaynak döşemesini yapar, çelik hat boru kaynağını, kontrolünü, döşemesini yapar, çelik hat borularının korozyona karşı korunması için gerekli önlemleri alır, döşenmiş gaz borularının test işlemleri ile devreye alınmasında; ön hazırlık çalışmalarını yapar, teknik emniyetle ilgilenir, doğalgaz sayaçlarının; periyodik kontrollerini, okunmasını ve bakımını yapar, kontrolsüz gaz çıkışları ve yangınlarına karşı arızanın onarımını yapar ve rapor eder, doğalgazın binaya nasıl ve nereden alınacağını tayin eder ve karar verir, yapıların iç dağıtım şebekesini oluşturur ve gaz borularını tekniğine uygun döşer, yaptığı gaz tesisatını test ederek kaçaklarını giderir, baca çekiş testlerini yapar, havalandırma menfez ve kanallarının yerlerini belirler ve monte eder, kazan dairelerinde gaz boruları ile gaz yolu armatürlerinin nasıl döşenmesi gerektiğini tasarlar ve yapar, doğalgazla çalışan kazanların işletilmesini ve bakımını yapar, doğalgaz tüketim cihazlarına ait elektrik devrelerini tanır ve bağlantılarını yapar, Baca gazı ölçüm cihazlarını kullanarak yanma sonucu meydana gelen ürünleri ölçer ve cihaz alev ayarlarını yapar, Doğalgaz tüketim (yakıcı) cihazların montajını fonksiyon şemasına göre bakım ve onarımını yapar, gaz tesisatlarında oluşacak arızaların bakım ve onarımı ile ilgilenir. Doğalgaz Tesisat Teknisyeni Kullanılan Malzemeler
Elektrik kaynak makinesi, Matkap tezgâhı, Hidrolik demir testere tezgâhı, sütunlu zımpara taşı tezgâhı, bakır boru işleme takımı, Lehim takımı, çelik boru bükme makinesi, el breyzi, kenet makinesi, Rulo makinesi, demir, kurşun ve bakır borular, elektrik el breyzi, oksijen-asetilen takımı, gaz kaçak arayıcısı, gaz basınç regülâtörleri, gaz sayaçları, sızdırmazlık malzemeleri (macun, keten, özel dolgu malzemeleri), ayaklı ve tezgâh boru mengenesi, tesviyeci mengenesi, eğeler, keskiler, gönyeler, tenekeci makası, su terazisi, boru anahtarları.
Doğalgaz Tesisat Teknisyeni Özellikleri
Doğalgaz Tesisat Teknisyeni olmak isteyenlerin; Fen bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı, normal düzeyde genel yeteneğe sahip, ellerini ustalıkla kullanabilme yeteneğine sahip, dikkatli ve sorumluluk sahibi, bedenen güçlü ve sağlıklı kimseler olmaları gerekir.
Doğalgaz Tesisat Teknisyeni Okulu
Mesleğin eğitimi; Endüstri Meslek Liselerinin “Tesisat Teknolojisi (Isıtma Doğalgaz)” bölümlerinde verilmekte iken yeni uygulamaya göre meslek liselerinde bu isimde dal bulunmamaktadır. Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanı altında Soğutma Sistemleri, Klima Sistemleri, Merkezi İklimlendirme Sistemleri, Isıtma ve Sıhhi Tesisat, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisatı, Isıtma ve Gaz yakıcı Cihazlar dallarında eğitim verilmektedir. Bakınız genel eğitim – öğretim dosyaları. Bu dosyadaki eğitimle ilgili bilgiler değişiklikten önceki dönemi kapsamaktadır.
Doğalgaz Tesisat Teknisyeni Okulu Kaç Yıllıktır
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
Doğalgaz Tesisat Teknisyeni Çalışma Alanları
Doğalgaz Tesisat Teknisyenleri, doğalgaz sektöründe üretim yapan fabrikaların teknik servislerinde çalışabilecekleri gibi bu sektörde hizmet veren özel firmaların doğalgaz tesisatı döşeme ve servis bölümlerinde de çalışabilirler. Ayrıca, kendi işyerlerini açma imkânına da sahiptirler. Çalışma alanı yeni ve genişleyen bir meslektir. Doğalgaz projesinin büyük şehirlerde tüm semtlerde ve diğer illere yaygınlaştırılması mesleğin çalışma alanını genişletmektedir. Toplu ısınmadan bireysel ısınmaya geçiş, kat kaloriferlerinin yaygınlaştırılması, bu alanda eleman ihtiyacını daha da artıracaktır.
Doğalgaz Tesisat Teknisyeni Meslekte İlerleme
Daha önceki yıllarda meslek liselerinin “Tesisat Teknolojisi” bölümlerinden mezun olanlar istedikleri takdirde, Doğalgaz Isıtma ve Sıhhi Tesisat Teknolojisi, Doğalgaz ve Boru Hatları Teknolojisi, İklimlendirme-Soğutma, Tesisat Teknolojisi, Sıhhi Tesisat önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan ÖSS’ye girip yeterli puanı almaları ve Enerji Öğretmenliği ile Tesisat Öğretmenliği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Özel işyerlerinde çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre kalite kontrol şefi, atölye şefi, bölüm şefi vb. adlar altında çalışabilmektedirler. Kendi adlarına işyeri açabilmektedirler.
SÜRMANŞET
8 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.