Sir Richard Branson

Sir Richard Branson

ABONE OL
Haziran 10, 2023 07:49
Sir Richard Branson
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiliz yatırımcı, işadamı, 350’den fazla şirketi bulunan Virgin şirketler grubunun CEO’su.

İlk ticari başarısını henüz 16 yaşında iken çıkardığı Student adlı dergi ile kazandı. 1971 yılında günümüzde dünya çapında yaygınlaşmış Virgin Megastore zincirinin ilk mağazasının açtı. Gösterişli ve rekabete dayalı stil ve satış stratejisi ile, Virgin Markası özellikle 1980’li yıllarda hızlı bir şekilde büyüdü. Bu şekilde aynı strateji ile Virgin Atlantic Airways adıyla havayolu şirketi ve Virgin Records adlı müzik şirketini büyüttü.

Richard Branson’un, günümüzde servetinin 4 Milyar Sterlinin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Virgin Megastore markasının Türkiye lisans sahibi Demirören grubunun bir kuruluşu olan “Demirören Mağazacılık ve Dağıtım Ticaret A. Ş. ”dir. 16 yaşında öğrenciler için bağımsız bir dergi oluşturmak için öğrenimini bırakıp Londra’ya gider. Oyun yazarı Jonathan Holland Gems ile ortak Student dergisini kurdu. İlk ticari başarısı 16 yaşında çıkardığı Student dergisidir. Arkasından öğrenciler için ailesel planlama formu sağlayan Student Advisory Centre (Öğrenci Danışma Merkezi) açıldı. Sonra ismi değiştirip HELP ismini aldı bu aktivite. Virgin adını bayan bir iş arkadaşının önerisi üzerine “Ticarette hepimiz bakiriz” diyerek Virgin adını seçer. İngiliz postasının grevini karşılamak için Londra’da Oxford caddesinde ilk mağazasını açar. Hemen arkasından Oxford yakınında bir mülk satın alarak ilk önemli yatırımını yapar. Bu mülkü Tom Newman ve Phil Newell’le birlikte kayıt stüdyosu ekipmanlarıyla donatır. Sanatçıların eşit olarak kaldığı stüdyo, “Köşk” (Le Manoir) olarak adlandırılır. Nik Powell ve Simon Draper ile Virgin Records markasıyla ilan edilir. Virgin markasının ilk albümü Mike Oldfield’ın Tubular Bells’dir. Mike Oldfiled’yla sunduğu hipi hareketiyle birleştirdiği Virgin markasının sanatçılarının tarzlarını artırmayı başardı.

İngiliz pank grubu olan Sex Pistols grubuyla imaj değişikliğini sağladı. 80’li yıllarda Virgin çok çabuk ilerleyerek, kitaplar, video ve restorasyon gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösterdi. Küçük İngiliz mağazalar zinciri yerini uluslar arası Virgin Megastores’ larla değiştirdi. Branson en fazla yatırımı Virgin havayolu ulaşımına yaptı. Virgin airways’i geliştirmek için Virgin Music’i 1992’de Thorn EMI’ ye sattı. 18 temmuz 2007’de, Richard Branson’ın girişimiyle Nelson Mandela (Güney Afrika Cumhurbaşkanı), Peter Gabriel(Yazar, İngilizce şarkıcı), Graça Machel (Nelson Mandela’nın eşi) ve Desmond Tutu (Güney Afrika İngiliz kilisesine bağlı Başpiskopos) bilgi ve tecrübelerinin yardımıyla, Johannesburg’ta, dünyanın en önemli problemlerini çözmeye katkıda bulunmak isteyen tüm dünyanın etkili yöneticileri meclisine toplantıya çağrıldılar. Richard Branson şişirilebilen balonla (zeplin) Atlantik’i geçen ilk kişidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP