Henry Gwyn Jeffreys Moseley

Henry Gwyn Jeffreys Moseley

ABONE OL
Haziran 8, 2023 16:30
Henry Gwyn Jeffreys Moseley
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(23 Kasım, 1887 – 10 Ağustos 1915), İngiliz fizikçi. Atom numarasını ve Moseley kanunları’nı(en) keşfetmiştir.

Ernest Rutherford’un öğrencisi olan Moseley, bazı elementlerin yayımladığı X ışınlarının spektrumlarını fotoğraflayarak, bu ışınların dalga boyları ile elementlerin atom numaraları arasında bir ilişki bulunduğunu ve elementlerin özelliklerinin atom ağırlıklarına değil atom numaralarına bağlı olduğunu deneysel olarak göstermiştir.

Savaş çıktığını duyunca gönüllü olarak orduya katılır 8 aylık bir eğitimden sonra muhabere subayı olarak I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale’ye gider. 10 Ağustos 1915’de Gelibolu’da savaş esnasında telefonla emir aktarırken Türk keskin nişancı tarafından başından vurulur ve çatışma esnasında ölür.

Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz askeri birlikleri ile Gelibolu’ya gelerek çarpışan ve Anafartalar Savaşı’nda hayatını kaybetmiştir.E.Rutherford’un öğrencisi olan Moseley, bazı elementlerin yayımladığı X ışınlarının spektrumlarını fotograflayarak, bu ışınların dalga boyları ile elementlerin atom numaraları arasında bir ilişki bulunduğunu ve elementlerin özelliklerinin atom ağırlıklarına değil atom numaralarına bağlı olduğunu deneysel olarak göstermiştir.
Bu çalışmaları sayesinde, daha önce Mendeleev tarafından atom ağırlıklarına göre düzenlenen periyodik cetvel, atom numaralarına göre düzenlenmiştir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP