Kestane balından beyaz bala, birçok farklı bal çeşidi içinde kendine özel bir yer bulmayı başaran bir başka bal ile, çam balı ile tanışıyoruz bugün.
Adını sık sık duyduğunuz, büyük ihtimalle daha önce yeme fırsatı da bulduğunuz bu bal ne işe yarıyor anlatıyor, çam balı nasıl tüketilir, olası bir yan etkisi, zararı var mıdır öğrenmeden geçmiyoruz.
Vücut direnci üzerindeki mükemmel etkileriyle son yıllarda daha da popüler hale gelmeye başlayan çam balının faydalarını öğrenince ona olan ilginiz artacak, bugüne dek tatmadıysanız dahi en yakın zamanda bir denemek isteyeceksiniz. Buyursunlar, çam balı nedir, ne değildir öğrenme zamanı şimdi!
Çam balı, klasik olarak bildiğimiz gibi arıların çiçek polenlerinden elde ettiği bir bal değil, özel çam türlerinin gövdesinden sıra dışı bir şekilde elde edilen bir bal türü. Bu bal, her çam türünden değil, sadece Akdeniz iklimine özel bazı çam türlerinden elde edilebildiği için de değeri çok iyi bilinmesi gereken çok özel bir bal aslında. Diğer birçok bal türüne göre daha az tatlı diyebileceğimiz çam balı, salgı balı olarak da anılabiliyor, aklınızda bulunsun.
Besin değeri oldukça yüksek olan ve vücuda olan faydaları sebebiyle son yıllarda adını da daha sık duymaya başladığımız çam balını kısaca tanıdığımıza göre, geçelim asıl önemli özellikle, yani çam balının faydalarına…
Çam balının en yaygın olarak bilinen faydaları şöyle:
Çam balının faydalarını görünce onu nereden temin edebileceğinizi ve nasıl tüketebileceğinizi öğrenmek istemiş olabilirsiniz. Hızlıca bu sorularınıza da cevap verelim: Çam balını büyük marketlerden, doğal ürün satışı olan güvenilir mağaza ve online alışveriş sitelerinden ya da güvenilir aktarlardan temin edebilirsiniz.
Çam balını temin ettikten sonra ise onu ölçülü bir şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu sebeple onu artık klasikleşmiş olan çam balı gibi kahvaltı sofralarınızda çokça tüketmeniz pek önerilmez, aklınızda bulunsun. Bunun yerine çam balını yine sabahları ancak sadece 1 tatlı kaşığı olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Tadı size fazla geliyorsa 1 tatlı kaşığı balı bir bardak ılık suya ilave edip karıştırabilir ve bu ballı suyu da tüketebilirsiniz.
Harici olarak ise çam balını çeşitli cilt ve saç bakım maskelerinde kullanabilir, örneğin yarım limonun suyu ile 1 yemek kaşığı kadar balı karıştırıp cilt lekelerinizi gidermek üzere cildinize uygulayabilir, bu şekilde 15-20 dakika karışımı cildinizde tutup ılık suyla güzelce yıkayabilirsiniz. Ardından cildinizi her zaman kullandığınız nemlendiricilerle güzelce nemlendirmeyi de unutmayın tabii, bizden söylemesi.
Not: Bu ve benzeri cilt ve saç maskelerini ilk kez uygulayacak olanlar öncesinde mutlaka doktorlarına danışmalı, maskeyi cildine uyguladıktan sonra aşırı bir yanma, kızarıklık ya da kaşıntı yaşayanlar cildini hızlıca bu maskeden arındırmalı ve sorunun devam etmesi halinde hemen doktorlarının yolunu tutmalı, aman diyelim. Sağlık bu, ihmale gelmez.
Çam balının sadece olumlu yönlerini keşfedecek değiliz, olası yan etkilerini, çam balının zararlarını da bilmeliyiz. Eğer yukarıdaki bilgilerden sonra çam balı tüketmeye karar verirseniz aşağıdaki bilgileri de bilmeli, buna göre gerekirse doktorunuza danışarak onu tüketmelisiniz. Çam balı ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler şöyle: