Brokoli Depolanması

Brokoli Depolanması

ABONE OL
Nisan 26, 2023 12:24
Brokoli Depolanması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokoli Depolanması 

Brokoli Depolanması. Hasat yapılırken orta baş kısmından itibaren 10-15 cm altından tutularak kesici alet yardımıyla hasat edilmektedir. Brokoli gelişmesine göre hasat sayısı arttırılmaktadır. Hasat dikkatli ve özenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Sapı kırmadan yan yatay olarak kesilmesi gerekmektedir. Önce ana çiçek sürgünleri hasat edilmektedir. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu  tercihi verim açısından oldukça önemlidir.

Brokoli Depolanması. İklim, toprak, bakım işlemleri, çeşit seçimine bağlı olarak hasat zamanı değişmektedir. Dikimden hasada kadar geçen süre 45 veya 130 gün arasında hasat edilmektedir. Aşırı olmayan yağışlarda brokolinin gelişimi ve kalitesi üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Ayrıca düşük sıcaklık koşullarında olgunlaşmamış çiçek taslakları kahverengi bir renk almaktadır. Bu şekilde olmadan mutlaka sıcaklık ve hasat zamanına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Brokoliler hasatta sonra uzun süre pazar ve kalite değerinin korunması için depolama yapılması gerekmektedir. Bu koşullar şunlardır; Brokoli tohumu ekiminden sonra hasat edilen brokoliler su veya buzlu şekilde depolaması yapılmaktadır. Soğuk hava depolarında depo edilmesi gerekmektedir. Uzun süreli olarak depo edilmesi uygun olmamaktadır. Çünkü, kalite ve pazar değeri olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca en uygun depo koşulları ise 0 °C depolarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde, 10-14 gün olarak depolanmaktadır.

Brokoli Depolanması. Daha uzun süreli depolamalarda renk kaybı, sararma, küçük çiçeklerin kopması ve yumuşama gibi brokolilerde hasar meydana gelmektedir. Yeni hasat edilen brokolinin solunum ısısı çok daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle brokoli hasattan sonra ön soğutma uygulanarak hızlı soğutma işlemi görmektedir. Bu yüzden hemen tüketime yada depolara alınması uygun olmaktadır.

Kartonlara brokoliler konularak, kasalara veya paletlere buz konulması gerekmektedir. Bu şekilde, hasattan sonra ısıyı düşürmektedir. Ayrıca, sağlıklı şekilde depo edilmesi için uygun olmaktadır. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu  tercihi verim açısından oldukça önemlidir.

Atmosfer kontrollü depolama uygulaması ile brokolinin depolama ömrünü uzatmak mümkündür. %8-10 karbondioksit ve %1-2 oksijen brokolinin yeşil renginin ve tadının korunmasına yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra bu şartlar altında brokoli 4 haftaya kadar muhafazası yapılmaktadır. Eğer, bu verilen oksijen seviyesinden yüksek ise, brokolide çürüme olayı olmaz.  3 hafta veya daha kısa süreli depolama yapılması gerekirse atmosfer kontrollü olarak depolama şekli uygulanması gerekir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP