Topraksız Tarım Domates Yetiştiriciliği

Topraksız Tarım Domates Yetiştiriciliği

ABONE OL
Haziran 12, 2023 11:02
Topraksız Tarım Domates Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Topraksız Tarımda Domates Yetiştiriciliği

Topraksız Tarımda Domates Yetiştiriciliği; topraklı tarıma oranla daha verimli bir üretim şeklidir ve üretim maliyeti de topraklı tarıma oranla yarı yarıya daha düşüktür. Seracılıkta da, bu sebeplerden dolayı önem kazanmaya başlamıştır. Ayrıca bu tarım şeklinin en önemli özelliği toprağın verimli olmadığı alanlarda yapılabilmesidir. Domates tohumu Topraksız tarım yetiştiriciliğinde; tarımsal verimin artırılması, modern tarım teknikleri kullanılarak katma değeri yüksek sağlıklı üretim yapılması, geleneksel tarım anlayışının dışında kent tarımının gelişmesi, üretimle birlikte ihracatın da artırılması hedeflenmektedir.

Topraksız Tarımda Domates Yetiştiriciliği; avantajı topraktaki sera sistemine göre, bitkinin büyümesi de kontrol altında olmasıdır. Yani bitkinin frenleme sistemini ortadan kaldırmaktır. Bunu topraklı serada yapamadığımız için anormal büyümeler gerçekleşir. Çünkü toprak bitkinin büyümesi için var olan bir doğa koşuludur.

Serada topraksız tarımda domates yetiştiriciliği sağlıklı gelişim ortamı sağlandığı için hastalık gibi gerekçelerle bitkinin ölmesi, üretimde fire verilmesi gibi sorunların önüne geçiyor. Topraksız tarımda araziyi nadasa bırakma derdi olmadığı için domates tohumu üretimde süreklilik sağlanıyor. Seranın domates bölümünde bir kovan dolusu bombus arısı bulunuyor. Bu arılar polenleme ve döllenmeyi sağlayarak bitkilerin doğal bir şekilde gelişmesine yardımcı oluyor.

Topraksız Tarımda Domates Yetiştiriciliği; Topraksız tarımda domates yetiştirmenin en büyük avantajı, hem dar alanda yüksek üretim yapılabilmesi hem de kaliteli ve sağlıklı ürünler elde edildiği için katma değerinin yüksek olması olarak gösteriliyor. Geleneksel tarım yöntemiyle bir dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretilir. Serasında aynı büyüklükteki alanda yılda 40 tonun üzerinde ürün elde ediliyor.

Topraksız tarımda su içindeki bitkiler, ihtiyaç duydukları besin elementleri verilerek yetiştiriliyor. Dolayısıyla bitki, ihtiyaç duyduğu besin elementlerine göre gelişimini tamamlıyor. Topraksız tarımda yetiştirilen domates tohumu kokopit denilen sistemle üretiliyor. Domates sadece kökü tutsun diye su içindeki yapıda serumlarla bitki besin elementleri köklere enjekte ediliyor. Bitkinin ihtiyaç duyduğu elementleri yeteri kadar aldığı için toprak mersin escort olmadan da ürün verebiliyor. Bunların yetiştirilmesinde hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanılmıyor. Özellikle bu sistemle elde edilen domates ürünleri sağlıklı ürünlerdir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP