Domateste Demir Eksikliği

Domateste Demir Eksikliği

ABONE OL
Mart 30, 2023 12:30
Domateste Demir Eksikliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeterli oranda demir alamayan ve gübrelemesi yapılmadığı yada düzensiz şekilde yapıldığı zaman demi eksikliği ortaya çıkmaktadır. Domateste demir eksikliği bitkilerde demirin yokluğunda klorofil maddesinin sentezlenmemesiyle bitkilerin genç yapraklarında ve özellikle son çıkan yapraklarında görülen kloroz, damarlar arası sararma şeklinde belirtiler gözlenmektedir.

Domateste fide olarak ve tohum olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fidelik kurulması mutlaka  gerekmektedir. Çünkü, domates bu konuda hassastır. Domates derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda yetiştirilmektedir. Erkencilik istendiği zaman kumlu ve tınlı topraklar daha uygun olmaktadır. Domates fidesi yetiştiriciliği sıcak ve ılıman iklimde yapılması uygundur. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına düştüğünde bitki tamamen ölmektedir. Ayrıca çeşitli besin elementi eksiklikleri de görülmektedir.

Demir eksikliği çok şiddetli ise sararmalar beyazlaşma meydan gelmektedir. Yeterli önlem alınmadığı zaman bitki ölümüne neden olmaktadır. Domateste demir eksikliği; olan topraklarda da mutlaka domatesler zarar görür. Ayrıca kireç oranı yüksek topraklar, aşırı sulama ve taban suyu sorunu fosforca zengin topraklar, toprağın aşırı miktarda ağır metal içermesi gibi nedenlerden demir eksikliği ortaya çıkmaktadır. Diğer önemli sorunlar ise,  toprağın az havalandırılması, aşırı sıcaklar, organik maddenin aşırı yüksek olması veya az olması şeklinde olmadığı sürede domatesler zarar görmektedir.

Domateste demir noksanlığı çok yaygındır. Başlangıçta belirtiler çok genç yapraklarda yeşil renk kaybolması ile anlaşılmaktadır. Damarların aralarındaki dokular soluk yeşil, sarı hatta beyaz olurken ve damarların kendisi koyu yeşil olmaktadır. Bunun yanı sıra demir noksanlığının tanınması oldukça kolaydır. Domates tohumu büyüme ve gelişme gösterdiği zaman en ince damarlar dahi yeşil kalarak damarlar arasındaki renk tamamen sarıya dönmektedir. Şiddetli noksanlıklarda damarlar da sararma görülmektedir.

Bununla birlikte domateste demir eksikliği; yapraklarda ortaya çıkan belirtiler şöyledir.  Sarılık, orta, ileri ve en yüksek seviyede olarak damarlarda ortaya çıkmaktadır. Damarlar yeşil ya da yeşil olmayabilir. Yaprak üzerinde kahverengi bölgeler vardır veya yaprağın tamamı kuruyabilir. Ayrıca yapraklar genellikle dökülürler. Domates üzerinde beneklenmeler oluşur. Domates yaprakları yeterli fotosentez yapamaz düzeye gelir. Buda haliyle domatese yansır ve yeterli kalite oluşmaz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP