Domates Kaç Günde Yetişir

Domates Kaç Günde Yetişir

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:42
Domates Kaç Günde Yetişir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Kaç Günde Yetişir

Domates Kaç Günde Yetişir? Ülkemizin ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan domates yetiştirme, çiftçilerin de önemli bir gelir kaynağını oluşturmaktadır. Ilık ve sıcak iklimde yetiştirilebilmektedir. Güneşli sıcak bölgelerde domates tohumu meyveleri şekerce zengin ve renkçe koyu olmaktadır.

Domates Kaç Günde Yetişir? Toprak isteği bakımından seçici olmayan domates bitkisi en çok humus ve organik maddesi yüksek, su tutma kabiliyeti iyi olan tınlı topraklardan hoşlanmaktadır. Kumlu – tınlı topraklarda ise erkencilik göstermektedir. Özellikle domates, pH seviyesi 5,5 – 7 olan topraklarda iyi yetişmektedir. Ayrıca pH değerinin 5’ten düştüğü ortamlarda ise kireç uygulaması yapılmalıdır.

Aynı alanda domates ya da aynı familyadan olan ürünler art arda yetiştirilmemelidir. Bu durumun göz ardı edilmesi halinde, aynı bölgede besin maddelerinin oranı git gide düşecektir. Bunun sonucunda ise toprak zayıf düşecektir. Bunun beraberinde ise hastalık ve zararlılar artacaktır.

Önce domatesin nasıl yetiştirildiği bilinmelidir. Domates yetiştiriciliği önce toprak hazırlığı işlemiyle başlamaktadır. Sonbaharda çiftlik gübresinin toprağa verilmesiyle derin toprak işlemesi yapılır. Çünkü domates uzun kök yapısına sahip bir bitkidir. İlkbahar ayında ise diskaro ile sürülen toprağın üzerinden kesekler alınmalıdır. Böylece arazi domates tohumu ekime hazır hale gelmektedir.

Domates kaç günde yetişir? Sıcak yastıklara alınan domates tohumları fide halini alana kadar yastıklarda bekletilmektedir. Fakat araziye direkt olarak tohum şeklinde de ekim yapmak mümkünüdür. Ağır killi topraklarda doğrudan tohum ekimi yapılmamalıdır. Domates tohumu uygun koşullarda muhafaza edildiği taktirde 4-6 yıl boyunca çimlenme gücünü kaybetmemektedir.

Tarlaya doğrudan domates tohumu ekimi için toprak sıcaklığının 13-16°C arasında olması gerekmektedir. Bu işlem Ocak – Nisan ayları içerisinde yapılmalıdır. Sıra arası 13-15 cm iken, sıra üzeri 1-1,5 cm olacak şekilde, 1-2 cm derinliğe domates tohumları ekilmektedir. Metrekareye ise 2-3 gr tohum olacak şekilde hesaplanmaktadır.

Tohumlar ekildikten yaklaşık 3-4  hafta sonra çimlenmeye başlamaktadır. Çimlenmeye başlayan tohumlar domates fidesi halini alır. En az 5-6 gerçek yapraklı fideler artık asıl yerlerine dikilmeye hazırdır. Yani domates kaç güne yetişir sorusuna cevap olarak, fidelerin dikilmesinden yaklaşık 3 hafta sonra meyve oluşumlarının görülmekte olduğu söylenebilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP