Çilekte Beyaz Bit

Çilekte Beyaz Bit

ABONE OL
Mart 28, 2023 07:15
Çilekte Beyaz Bit
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilekte Beyaz Bit

Çilekte Beyaz Bit. genel olarak 1,5–3 mm boyunda, armut biçiminde küçük yapıda böceklerdir. Yumurtaları parlak siyah renkte, uzunca oval biçimde 0,5 mm uzunluğundadır. Beyaz bitler gruplar (koloni) halinde yaşarlar. Kışı meyve ağaçlarının dal ve sürgünleri üzerine bırakmış oldukları yumurta döneminde geçirmektedirler.

Zarar Şekli : Meyve ağaçlarının taze sürgünlerinde, genç yapraklar ve yaprak sapları üzerinde gruplar halinde beslenmeleri sonucunda, sürgünlerde kısalma ve yapraklarda kıvrılmalar görülmeye başlamaktadır. Yoğunluğunun yüksek olması halinde, çilek fidesi küçük kalmasına ve meyve şekillerinin bozulmasına neden olmaktadır. Bazı türler beslendikleri yaprakların kuvvetlice kıvrılmasına, kırmızı lekelerin oluşmasına, meyvelerin şeklinin bozulmasına ve küçük kalmasına neden olurlar. Virüs hastalıkları taşıma da önemli nedeniyle de ikincil zararları da önemlidir.

Zararlı Olduğu Bitkiler :Elma, Armut, Çilek, Kayısı , Erik vb.  bitkiler.

Çilekte Beyaz Bit.  Mücadele Yöntemleri:

Kültürel Önlemler : Bahçe içerisindeki yabancı bitkiler imha edilmelidir. Toprak sürümü dikkatli ve özenli olmalıdır. Meyve bahçeleri ve yakınında beyaz bitlere hassas bitkiler ekilmemelidir. Kış ve erken ilkbaharda ise ağaçlar kontrol edilmelidir. Yumurta görüldüğü e yapılacak budama ile popülasyon düşürülmelidir.

Kimyasal Mücadele : Çilek fidesi yaprak biti aşırı üreme yeteneklerinden dolayı, yaprak bitleri ağır hasarlara neden olabilen zararlıdır. Bilinçsiz yapılan ilaçlama ve yaprak biti mücadelesi yüzünden kimyasal ilaçlara olan dirençleri azaltmaktadır. Seralarda yaprak biti popülasyonu daima doğurgan dişilerden meydana gelmektedir. Genç yapraklar da doğarlar ve derhal bitki öz suyu ile beslenmeye başlarlar.

Çilekte Beyaz Bit. Çok çabuk gelişirler ve ergin olmadan önce dört kez deri değiştirmektedirler. Sonbaharda meydana gelen dişiler, yumurtalarını tomurcukların dibine veya yakınına bırakırlar. Bunlar, ilkbaharda açılır. Yeni çıkan bireyler, tomurcukların üzerinde veya çilek fidesi çiçeklerinin içerisinde beslenirler ve doğurarak çoğalmaktadırlar. Nisan-Mayıs aylarında kanatlı bireyler olan yaprak bitleri mayısta en yüksek bulaşmayı yaparlar.

En uygun ilaçlama zamanı, çileklerin yapraklı olduğu devrede, 100 sürgünde 15 bulaşık sürgün görüldüğü zaman başlamalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP