Kış Karpuzu Tohumu Yetiştiriciliği

Kış Karpuzu Tohumu Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:22
Kış Karpuzu Tohumu Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kış Karpuzu Tohumu Yetiştiriciliği

Kış Karpuzu Tohumu Yetiştiriciliği. Karpuz tek yıllıktır ve yerde sürünerek gelişmektedir. Gövdesi yayılarak gelişmekte olup , merkezden etrafa doğru 2-4 m arasında yayılabilmektedir. Ana gövde kendi haline bırakılıp 80-100 cm olunca, dipten 4-5 adet yan sürgün gelişir. Yuvarlak gövde ve üzeri hafif tüylü, gövde rengi yeşil veya yeşilin tonlarında olmaktadır.

Yaprakları kısa, orta, bazen de uzunca bir sapla gövdeye bağlıdır ve yaprakları genelde oldukça derin, dilimli 3-5 loptan oluşur fakat dilimsiz yapraklı da olanları bulunmaktadır. Karpuz tohumu ekimi için toprak sıcaklığının 15 dereceye ulaşması beklenmelidir.

Kış Karpuzu Tohumu Yetiştiriciliği. Yaprak rengi açık yeşil, yeşil ve koyu yeşil fakat yaprak altı daha mat bir renkte olmaktadır. Karpuzlar meyveler ağırlıklarına ve boylarına göre küçük, orta, iri ve çok iri olarak sınıflandırılmaktadır. Sıcakları en fazla seven, düşük sıcaklıklardan en fazla etkilenen sebze türüdür. Yetiştiriciliği minimum 10-12 derecenin altında kısıtlanır.

Hava sıcaklığı 10 derecenin üstüne çıkmadan fide dikimi veya tohum ekimi yapılmamalıdır. 12 derece sıcaklığın  altında çimlenme gerçekleşmemektedir.Karpuz özellikle düşük sıcaklıktan zarar görmektedir. Bu yüzden kış mevsiminde seralarda yada alçak tünellerde yetiştiriciliği yapılmalıdır. Aralık ayında yetiştiricilik yapılmaya başlanabilmektedir. Kış karpuz tohumu yetiştiriciliği  dört farklı yöntemle yapılmaktadır bunlar:

Serpme usulü, sıra üzeri çizgiye ekim, ocak ekimi, çukur ekimi diye ayrılmaktadır.  Karpuzlarda tohum üretimi tohumdan-tohuma metodu ile yapılmaktadır. Tohum ekiminden itibaren tohumluk meyvelerin hasadına kadar yapılan kültürel işlemler ana hatları ile piyasa için karpuz yetiştirmeye benzer ama tohum üretimi için yapılan yetiştiricilikte erken ürün almak söz konusu değildir.

Kış Karpuzu Tohumu Yetiştiriciliği.  Karpuz çiçek özellikleri nedeniyle oldukça yüksek nispette yabancı tozlanma göstermektedir. Bu yüzden Tohum üretiminde çeşitler arasında mutlaka mesafe izolasyonu olmalıdır. Farklı iki çeşit arasında tohumluk sınıflarına bağlı olarak 300 metreden başlayarak 1000 metreye varan mesafeler bırakılmalıdır.

Aksi taktirde çeşitler yabancı tozlanma nedeni ile saflıklarını kaybederler. Tohumluk karpuz meyvelerinin hasadı piyasa için yapılan kesimlerden birkaç hafta sonra yapılır. Karpuz tohumu meyvelerinden su ile, fermantasyon uygulayarak ve asitle muamele edilerek üç şekilde ayrılmaktadır. Karpuzlarda tohum verimi çeşit, bitkiler arası mesafe, toprak şartları, yetiştirme veya bakım koşullarına bağlı olarak değişir. Dekardan 20-25 kg arasında tohum alınabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP