Sarıkız Fasulye Yetiştiriciliği

Sarıkız Fasulye Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 14, 2023 13:50
Sarıkız Fasulye Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sarıkız Fasulye Yetiştiriciliği

Sarıkız Fasulye Yetiştiriciliği. Ilık iklim sebzesidir. İlkbahar ve sonbahar arasında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sıcaklık -2 veya -3  dereceye düştüğünde fasulye bitkisi zarar görmektedir. Ilıman iklim görülen yerlerde ilkbahar veya sonbaharda 2 mevsim ekim yapılabilmektedir. Ancak soğuk bölgelerde 2 mevsim yetiştiriciliği yapılamamaktadır. Yapılan araştırmalara göre, sıcaklığın optimum 15 veya 21 derece olduğu yerlerde rahat bir gelişme göstermektedir. Sarıkız fasulye tohumu toprak sıcaklığının 18 veya 30 derece olduğu zaman en iyi çimlenmeyi göstermektedir. Tohumların normal bir çimlenme gösterebilmesi için sıcaklık ile beraber toprak neminin de yeterli olması da gerekmektedir.  Fasulye fazla asit karakterli topraklardan hoşlanmamaktadır. Toprak pH 5,5–6,7 olduğu yerlerde en iyi ürün alınmaktadır.

Sarıkız Fasulye Yetiştiriciliği. Toprak isteği olarak fasulye tınlı, kumlu ve derin yapıdaki organik maddece zengin toprakları sevmektedir. Sarıkız fasulye tohumu tuzlu olan toprakları sevmemektedir. Geçirgenliği zayıf ve drenaj problemi olan toprakları sevmemektedir. Fasulye yetiştiriciliği; ise, hububat bitkilerinin hasadından sonra anızın sökülüp toprağa karıştırılması amacıyla 5-7 cm derinliğinde sonbaharda sürüm yapılmaktadır.

İlkbaharda ekimden önce toprak tekrar kaz ayağı ile sürülür ve arkasından tarım aleti ile geçirilerek toprak ekime hazır hale getirilmektedir. Fasulyenin hasadında en ideal zaman; baklaların hakiki çeşit karakterinin gösterdiği iriliğin 1/3’ünü aldığı devredir.

Sarıkız Fasulye Yetiştiriciliği. Oturak çeşitler arasında yer alan sarıkız fasulye tohumu 40 günde mahsul vermektedir. Fasulye özellikleri kılçıksız, yassı, hafif koyu yeşil renktedir. Bol dökümlü, her türlü toprakta kolayca yetiştirilebilen, açık tarla yetiştiriciliğine uygun bir fasulye çeşididir. Ekim derinliği : 3  veya5 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.  Sıra Üzeri Ekim Mesafesi : 7 veya 10 cm, sıra Arası Ekim Mesafesi : 40  veya 60 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Tahmini çimlenme günü : 6 veya 10 gündür. Olgunlaşma günü ortalama 40 veya 45 gün olmaktadır. Sezon boyunca hasat yapılmaktadır. Ekim zamanı İlkbahar, Sonbahar ve Yaz içindeki aylar tavsiye edilmektedir. Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamalıdır. Sulama zamanları fidelerde üç yapraklı asıl yaprağın görünmesi sırasında, çiçeklenmeden evvel, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki devrelerde olmak üzere sulama yapılmalıdır. Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü Sarıkız fasulye sık aralıklarla sulanmayı sever, bol sudan hoşlanmamaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP