Cino Fasulye Bakımı

Cino Fasulye Bakımı

ABONE OL
Mart 14, 2023 12:44
Cino Fasulye Bakımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cino Fasulye Bakımı

Cino Fasulye Bakımı .  Meyvesi açık yeşil renge sahip olan Cino fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görüntüye sahip olan bir fasulye çeşididir. Erkenci bodur bir fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur. Türkiye’ye çok iyi adapte olmuş bir tür olup fasulye üretimi yapılan bölgelerde aranılan bir çeşittir cino fasulye tohumu .

Cino Fasulye Bakımı . Hububat ekili tarlaya Cino fasulye yetiştirilmesi düşünülüyorsa, hububat bitkilerinin hasadından sonra anızın sökülüp toprağa karıştırılması amacıyla 5-7 cm derinliğinde sonbaharda sürüm yapılarak ekim yapılmaktadır. İlkbaharda ekimden önce toprak tekrar kaz ayağı ile sürülmektedir. Sonra arkasından diskaro geçirilerek toprak Cino fasulye tohumutoprağa ekime hazır hale getirilmektedir.

Cino fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanmaktadır. Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayı son haftasına kadar kademeli olarak tohum ekimi yapılabilmektedir. Dekara ortalama 5-7 kg  cino fasulye tohumu  atılmaktadır. Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ilkbahar döneminde 1 Mart tohum ekimi yapılmaktadır. Sonbahar döneminde ise 15 Temmuz – 1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılmaktadır.

Cino Fasulye Bakımı. Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamaktadır. Ancak sulama zamanları fidelerde üç yapraklı asıl yaprağın görünmesi sırasında ve çiçeklenmeden evvel yapılmaktadır. Ayrıca meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki devrelerde de sulama yapılmaktadır. Bu yüzden sık ve hafif sulama tercih edilmelidir. Çünkü Cino fasulye sık aralıklarla sulanmayı sever ancak bol sudan hoşlanmamaktadır.

Kumlu tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2 – 3 ton yanmış çiftlik gübresi atılmaktadır. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3 – 5 kg potasyum (K2O) verilmektedir. Çimlenmekte olan cino fasulye tohumu herhangi bir ticari gübrenin zararının dokunmaması gerekmektedir.

Bu yüzden gübrelerin tohumların ekildiği yerin en az 5 cm kadar uzağında ve 5 – 7 cm derinlikte verilmesi daha uygundur. Ayrıca cino fasulye tohumundan dekardan alınabilmekte olan verim ortalaması  180- 240 kg kadardır. Olgunlaşma günü yaklaşık  40-45 gün aralığındadır. Hasat periyodu sezon boyudur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP