Çilek Fidesi Nasıl Saklanmaktadır

Çilek Fidesi Nasıl Saklanmaktadır

ABONE OL
Mart 14, 2023 12:18
Çilek Fidesi Nasıl Saklanmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilek Fidesi Nasıl Saklanmaktadır

Çilek Fidesi Nasıl Saklanmaktadır? Yetiştiriciliği dünyanın karasal iklim bölgelerinde çok yıllık olarak yapılsa da yetiştiriciliğin daha yoğun olarak yapıldığı subtropik kuşakta tek yıllık olarak yapılmaktadır. Yetiştirme teknikleri arasında farklılık bulunsa da tek yıllık yetiştiricilik yükseltilmiş seddelerde çilek fidesi plastik malç ve damla sulama ile yapılmaktadır. Çilek yetiştiriciliğinde üç tip fide kullanılmaktadır: Frigo, taze ve yeşil, plug fidelerdir.

Her üç çilek yetiştiriciliği için en uygun ekolojik koşullar hafif bünyeli toprakların bulunduğu sonbaharda fidelerin soğuklama gereksinimlerini erken dönemde karşılayabildikleri alanlardır.  Sonbaharda havaların soğumaya başlaması ve günlerin kısalmasıyla birlikte yeni oluşmuş yavru bitkilerde çiçek tomurcuğu oluşumu gerçekleşmektedir. Ayrıca fideler soğuklama gereksinimlerini karşılamaktadır. Tüm çilek fide tiplerinde çiçek tomurcuğu oluşumu ve soğuklama gereksinimi fideliklerde karşılanmaktadır.

Çilek Fidesi Nasıl Saklanmaktadır? Açık ve kapalı kök sistemli fideler farklı şekillerde depolanmaktadır. Kapalı bir rizomlu fideler için yosunlu kutularda veya turba toprağında saklama yöntemi uygundur. Açıkta kalan kökleri olan çalılar, ekime kadar buzdolabında saklanabilmektedir.

Taze ve yeşil fideler, fideliklerde çiçek tomurcuğu oluşumunu ve soğuklama gereksinimi tamamlayan yavru bitkilerin sökülmesiyle elde edilmektedir. Bu yüzden yeşil ve taze fideler muhafaza edilmemektedir. Genellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi gibi subtropik bölgelerdeki meyve yetiştiricilik alanlarına mümkün olan en kısa zamanda dikimi sağlamak için eylül ve ekim aylarında, fide yetiştiriciliği ancak bu dönemde fidelerin çiçek tomurcuğu oluşumu ve soğuklama gereksinimlerini karşılayabildikleri yüksek alanlarda yapılabilmektedir. Bu da fideler için önemli bir taşıma uzaklığını zorunlu kılmaktadır. Bu taşıma sırasında çilek fidesi nemli ve serin bir ortamda taşınması gerekmektedir.

Çilek Fidesi Nasıl Saklanmaktadır? Açık rizomlu fidelerin ekimden önce kış için korunması zor olmaktadır. En uygun seçenek Frigo depolama sistemidir. Fidelerin 1-2 °C arasında sıcaklık koşullarında depola sonucunda elde edilmektedir. Çilek fidesi kökleri depolamadan önce fazla yapraklardan kurtulmaktadır. Daha sonra kökler bir kış uykusuna girer ve aktif olarak gelişmeyi bırakmaktadır. Aynı zamanda, bitki üzerinde üretici tomurcuklar bulunmaktadır. Dikimden önce kökler yavaş yavaş çözülmektedir. İlk yapraklar kalıcı bir yere dikimden 5 gün sonra büyümektedir. Son olarak 2-2,5 ayda meyve vermeye başlamaktadır. Çilekler en uygun olum zamanında toplanmalıdır. Tamamen kırmızı renk alan çilek olgunlaşmış demektir. Çilek fazla olgunlaştığı taktirde pazar değeri fazla olmamakta ve nakliyatı da zor olmaktadır. Genellikle çilekler sofralık olarak kullanılacak ise her iki günde bir toplanması gerekir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP