Bezelye yetiştiriciliği sulama ve gübreleme

Bezelye yetiştiriciliği sulama ve gübreleme

ABONE OL
Mart 14, 2023 12:09
Bezelye yetiştiriciliği sulama ve gübreleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelye Yetiştiriciliği Sulama ve Gübreleme

Bezelye yetiştiriciliği sulama ve gübreleme. Bezelye tohumu serin iklim sevmektedir. Havaların serin ve nemli olduğu koşullarda çok iyi gelişme gösterir. Fakat sıcak ve kuru iklimleri sevmez. Yetiştirme süresi boyunca sıcaklığın donma sıcaklığı üzerinde olması gerekir. Günlük ortalama sıcaklığın 15-21 °C olması istenmektedir.

Yetişme dönemi boyunca düzenli ve yavaş yağmurlar tane kalitesini artırır. Bezelye toprak isteği bakımından seçici bir bitkidir. Bu yüzden ağır yapılı topraklardan hoşlanmaz, alüvyal ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir. Çimlenme döneminde toprağın ıslak ve çok rutubetli olması çimlenme problemlerine sebep olur. Erkencilik için kumlu-tınlı topraklar daha uygundur. Bezelye tarımında en uygun toprak pH’sı 6,5-7’dir. İlkbahar üretimlerinde topraktaki azot bakterilerinin ve mikroorganizmaların faaliyetlerini hızlandırmak için toprak sonbaharda 30 cm derinlikte sürülür. İlkbaharda ekimden önce toprak, ekime hazır hale getirmek için yüzeysel işlenir.

Bezelye yetiştiriciliği sulama ve gübreleme   Sonbaharda yapılan bezelye yetiştiriciliğinde, bitkinin gelişme evresi genellikle yağışlı döneme denk geldiği  için sulamaya  pek ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak Kurak bölgelerde ya da kurak geçen yıllarda bezelye yetiştiriciliğinde tane verimini garantiye almak için sulama düzenli şekilde yapılması gerekmektedir. Sulamanın genellikle tohum  filizlenmesinden çiçeklenmeye kadar olan dönemde yapılması tavsiye edilmektedir. Bezelye çiçeklenme dönemine kadar normal ve muntazam sulama ister, Çiçeklenme zamanı fazla su istememekle beraber, fazla kuraklıkta meyve ve tohum bağlamaya olumsuz etkilenmektedir. Bezelye meyve bağlama döneminde toprak su kapasitesinin % 50-65 arasında olmasını istemektedir. Sulanan bitkiler sulanmayan bitkilere göre daha fazla çiçek açmakta ve meyve bağlamaktadır. Ülkemizde genellikle Bezelye yetiştiriciliğinde karık usulü ve salma sulama sistemi uygulanmaktadır. Bezelye tohumu ekimini ilk kez yapacak bölgelerde bakteri aşılaması gerekir.

Bezelye yetiştiriciliği sulama ve gübreleme. En uygun gübreleme tavsiyesinin toprak analizi ile tespit edilmesi gerekir. Gübre tavsiyesi kg/da saf madde olarak yapılmaktadır. Bezelye bitkisi çoğu kez kendinden önceki bitkiye verilen gübreler ile yetinebilmektedir. Çiftlik gübresinin uygulanması gövde yapısının büyümesine ve tane veriminin düşmesine neden olur. Bu yüzden çiftlik gübresi uygulanmamalıdır. Fakat Azot(N):3-4 kg/da, Fosfor(P): 8-10 kg/da, Potasyum(K): 20 kg/da olacak şekilde yapılan gübreleme ideal bir gübrelemedir. Bezelye tohumu bitkisi fosforlu ve potasyumlu gübrelemeye çok iyi tepki verir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP