X
Kehf Suresi 48: Kimler Öldükten Sonra Canlanıp Kalkacak? 

Kehf Suresi 48: Kimler Öldükten Sonra Canlanıp Kalkacak? 

ABONE OL
Aralık 16, 2023 08:49
Kehf Suresi 48: Kimler Öldükten Sonra Canlanıp Kalkacak? 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İBRAHİM FAİK BAYAV

Kehf Suresi’nin 48’nci ayetinde şu ifade var: ”Ve urizuu alâ rabbike saffen. Lakad ci’tümûnâ kemâ halaknâküm evvele merretin”. Yani, Sıra halinde Rabbinizin huzurundasınızdır. İlk yarattığımız biçimde gelmişsinizdir.

Bu ifade, önceki ayetteki ”Ve haşernâhüm felem nüğâdir minhüm ehaden” ifadesi ile birleştirildiğinde, ileri zamanda oluşacak ‘haşir’ (toplanma) olayını bildiriyor.

İfadeden anlaşılan şudur: Yaratılan ve yeryüzüne çıkarılan insanlar, yaşamışlar ve ölmüşler. Bir zaman sonra tekrar ilk yaratıldıkları gibi hayatlanacak ve ortaya çıkarılacaklar.

Kur’an’ın bazı ayetlerinde, insanın ölüp toprağa girdikten sonra ihya olacakları uyarısı var. Lakin, Kehf Suresi’nin 48’nci ayetinde bahsedilen ‘haşir’ günü toplanma konusunun, diğer ayetlerde belirtilen ölüp toprağa girdikten sonra ihya edilme olayıyla ilgisi yok.

Haşir olayınının sırrını anlamak istediğimizde şu sorular akla gelir:

a) ”Halaknaküm” kelimesindeki ‘küm’ (siz) zamiri ile gösterilenler kimlerdir? Yeryüzünde yaşayan tüm insanlar mı yoksa belirli kişiler mi?

47’nci ayetteki ”haşernâhüm” kelimesi, tekrar yaratılacak olanların tüm insanlar değil… O zamanda ayetin muhatap aldığı insanlar da değil. ‘Hüm’ (onlar) zamiriyle işaret edilen insanlar, ortaya konan hakikatleri kabul etmeyen, hakikatlerin zıddına yaşam sürenlerdir. Ama yine o zamandaki insanlar değil. ‘Tera’ (görürsün) fiiliyle kastedilen ise, hakikat penceresinden bakabilen her kişidir.

b) ”ci’tümüna” kelimesiyle belirtilen ‘canlanıp gelme’ olayı nasıl gerçekleşecek?

Bu sorunun cevabını bulabilmemiz için, bilimin geldiği safhalardan bilgilenmemiz gerekiyor.

Günümüzde bazı hastalıkların tedavisi mümkün değil. Mesela kanser… Bazı kanser hastaları öleceklerini biliyorlar ama, yaşama arzularını da içlerinden atamıyorlar. Bilimadamları, insanların çok daha fazla yaşayabilmelerini sağlayacak unsurları bulabilmek için araştırmaya devam ediyorlar.

18’nci yüzyılda Amerikalı filozof Benjamin Franklin, insanların dondurulup ilerideki bir zamanda uyandırılma ve yaşama döndürülme fikrini ortaya atmış. İki yüz yıl sonra fizikçi Robert Ettinger öncülüğünde, Franklin’in fikrinin gerçekleşebilmesi için araştırmaya başlanmış. Gerçekleşebileceği anlaşılınca CRYONİCS ENSTİTÜSÜ kurulmuş. Kış uykusuna yatmadan önce kendini donduran bir kurbağa cinsi, araştırmacılara ilham kaynağı olmuş.

Proje, önce köpek üzerinde denenmiş. Netice olumlu olunca, insan dondurma deneyine geçilmiş.

Burada önemli nokta, dondurulacak ve ilerideki bir zamanda uyandırılacak kişinin gerçekten ölmüş olmasıdır.

Ölümsüzlüğe ulaşma fikri ile başlatılan deneyler, bozula yapıla, bir hayal olmaktan çıkmak üzere. Şu ana kadar, ileride yaşam kazanmak isteyen ölmüş 230 kişinin, ileride canlansın diye dondurulduğu belirtiliyor.

Soru: Ölüp de ileriki zamanda tekrar yaşama döndürülecek olanlar kimler?

Cevap: Tabi ki çok parası olanlar. Bunların, kazandıklarının meşru mu olduğuna, hak yiyerek mi kazandığına, yolsuzluk yaparak mı servet edindiğine bakılmıyor. Kişi, 150 bin Dolar’ı bastırdı mı, ileride kendini aynı yapısıyla hayata döndürecek çalışmaya kendini bırakıyor.

c) İnsanın ölümü ile tekrardan ilk yaratılmış gibi ortaya çıkması arasında ne kadar zaman var?

Bu durum, kişiyi ölüme götüren hastalığın ortadan kaldırılmasına bağlı imiş. Kanser illeti, insan bedeninde bir daha oluşmayacak duruma gelmiş ise, kanserden ölen kişinin tedavi edilebilmesi için tekrar yaşama döndürülmesi işlemi başlatılacakmış. Geçen zaman on yıl mı, yüz yıl mı, iki yüz yıl mı belli değil. Süre sonunda, Dünyanın yaşam şartlarına uyum gösterip göstermeyeceği de belli değil. Bir kıyametin oluştuğu, despotların hayatta kalmak için insan neslini telef ettiği bir zamanda tekrar yaşama dönme gerçekleşirse, yıllar ve yüzyıllar öncesinde tekrar yaşam kazanma arsusu duymuş olanlara, ”cehenneme hoş geldiniz” diyebilirler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.