ÇAPAR KANAT
Büyükşehirlerde 5 metrekare alan bırakın, avlusu bile olmayan okullar görmek mümkün. Avlusu olanda boydan boya beton ile kaplanmış.Çocuk, genç öğrenci düştüğünde, dizleri toprakla değil betonla buluşuyor. Ayaklar çamurdan, topraktan korunurken çocuklar yaşarken, toprak insanlara hasret.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca; ilköğretim 4. sınıfa geçiş için 16-19 Haziran 2014 tarihleri arasında “Lider Çocuk Tarım Kampı” adı altında bir etkinlik23-6-5EQ12mkgerçekleştirilmiş ve bu yeteneklere sahip 5 öğretmenin refakatinde Yenimahalle İlçesi’ne bağlı Nasreddin Hoca TOKİ İlköğretim Okulu 4. sınıflardan 25 öğrencilik bir gurup kamp başlatılması.
Söz konusu etkinlik kapsamında; Ankara Üniversitesi organize Çocuk Bilim Merkezince uygulanan “Küçük Bahçevanlar” , “Böcek Şenlik Okulu” ve “Toprak Bilim Okulu” programları ile Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Atatürk Orman Çiftliği (Süt Fabrikası), A.Ü. Ziraat Fakültesi Dışkapı Kampüsü gibi taşınabilir geziler silinebilir. Bu gezi ve olayların sonuçları; “doğa bilinci ve çevre bilincinin oluşması”, “tarladan sofraya üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek” , “tarımsal faaliyetlerin tanıtılması ve sevdirmek” , “doğal korunmanın üremesine yardımcı olmak” , “etkinlik, deney, gezi ve gözlemlerle öğrenilenler tarıma ilgiden çekilmek” amaçlanmış.
Ankara-Yenimahalle Nasreddin Hoca İlköğretim Okulu 4. Sınıf lisanslı ve öğretmenleriyle birlikte yürütülen kamp çerçevesinde 9-10 yaş arası çocuklar, 4 gün boyunca çeşitli etkinlik ve gezilere katılmışlar.
Çocuklar Yaşam Bilimleri Okulu, Böcek Şenlik Okulu Küçük Bahçevanlar, Toprak Bilim Okulu programlarına katılarak, deney ve etkinlik yapmışlar. Genel toplumların beslenme yeterliliklerini incelemişler. Obezite hakkında bilgi sahibi olmuşlar ve yaptıklarının obez olup olmadığına dair çeşitli ölçüm aletleriyle ölçümler yapmışlar. Böceklerin yaşamları ve doğadaki rolleri hakkında faydalı bilgiler kazanırlar. Ekmek israfı ile ilgili etkinlikte ekmeğin israf edilmeden tüketilmesi ve bayatlayan ekmeklerin nasıl değerlendirilebileceği öğrenilmişler. Çocuklara ekmek israfıyla birlikte aslında su, toprak, enerji, bilginin, emeğin de israf edildiği ve ekonomimize ne kadar zarar öğrenmeye kavratılmaya çalışıldı.
Kamp kapsamındaki çeşitli geziler. Çocuklar Bakanlığın Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne yapılan gezide inek, koyun, keçi ve tavukları canlı olarak görülmüşler. Hayvanlardan elde edilen ürünler hakkında bilgi sahibi oldular. Otomatik süt sağım ünitesini detaylı olarak inceleyebiliyorlar. Hayvanların barınaklarını inceleyip bakım ve beslenmeleri hakkında fikir sahibi olmuşlar. Küçük bir doğa yürüyüşü yapmışlar.
Atatürk Orman Çiftliği Süt Fabrikası gezisinde gezinme hattı, yoğurt, peynir, dondurma gibi gıdaların nasıl üretildikleri hakkında bilgi sahibi olmuşlar. Süt işletmesinin çiğ hizmetlerinin nasıl uygulandığını incelediler. Fabrikadaki makine ve aletleri gözlemleme fırsatı yakalamışlar.
Ayrıca Çocuk Tarım Kampı politikalarının bu harften itibaren Bakanlığın ilgili daire başkanlığının kontrolünde İl Müdürlüklerinde de uygulanmaya başlandığı bildiriliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na böyle güzel bir etkinliğin korunması için teşekkür ederiz.
Çocuklara “Doğa bilinci ve çevre bilinci” kazandırılmaya çalışılırken, bizzat devletin özgür doğasının katledildiği, doğaya, atmosfere gaz salınımı ile ilgili KYTO protokolünü ABD’nin katılmadığı anlatılmış mı?
“Etkinlik, deney, gezi ve gözlemlerle çocuklar TARIMA İLGİSİNİ ÇEKMEK” amaçlanırken; büyük ölçek, tarımda şirketleşme, tarım sektörü gelirlerini tarım yapan fabrikalara, halcilere transfer etme politikalarının yanlışlığından dönmenin bir fazilet olacağı Tarımda lider yapılmak istenen çocuklar anlatılmış mı?
Hele de her açıdan önemli 0,09 oranında da olsa genetiğin organizmalı gıdaların yemleri ile canlı hayvanlara, o canlı hayvanların üremeleri ve işleyişleri de Tarımda lider yapılmak istenen çocukların da yedirildiği biz çalıştırılan ama kendileri de anlatılmıştır?
Şehirli ”Çocukların TARIMA İLGİSİ” verilirken, ilgiden öte profesyonel tarım olanların, köylü çiftçilerinin tarımdan nasıl soğutulduğu, topraklarını nasıl tefecilere teslim edip topraksız kalarak şehirlere göç ettirildikleri de anlatılmış mı?
Tarıma ilginin çekilmesi istenen o parçalar ”Akrabalarınızdan çiftçilik yapan var mı idi?” sorulacak olsa idi belki de ” dedem, babam, amcam ” diyen parmaklar başlangıçta başlardı.!
İşte bizde bu bilgileri irdelemek istedik.!