Tohumdan Yeşil Soğan Üretimi. Yeşil soğan tohumu üretiminde kullanılan iki üretim materyali vardır. Bunlardan ilki pazarlanamayacak yemeklik soğanlar, ikincisi ise arpacık olarak kullanılmayacak kadar büyümüş olan arpacıklardır. Yemeklik olarak pazarlanamayacak derecede bozulmuş, kalite dışı yemeklik soğanlar üretim materyali olarak kullanılırsa 10×12 cm olarak dikim yapılmaktadır. Ayrıca iri arpacıkların kullanılması ile yapılacaksa 5×5 ve 6×6 cm aralıklarla dikim yapılmaktadır. Her ikisiyle yapılan üretimde toprak hazırlığı aynıdır.
Tohumdan Yeşil Soğan Üretimi. Soğan, toprak PH’ına karşı oldukça hassastır. Bu nedenle en uygun toprak PH’ı ise 6.0- 6.5 arasında olmaktadır. Uygun toprak elde edildiği taktirde soğanda toprak hazırlığı yapılmaktadır. Soğan yetiştiriciliğinde, ekim nöbeti, toprak hazırlığı ve gübreleme gibi konular önemlidir.
Yani üst üste aynı tarlada soğan yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Yeşil soğan tohumu ekimi için tarla, sonbaharda 1-2 defa orta derinlikte sürerek tezekli halde bırakılmaktadır. Daha sonra toprak tava geldiği zaman ekim mevsiminde diskaro ve tırmık geçilerek, kışın yağış ve donlarıyla dağılan tezekler düzeltilmektedir ve dikime hazır hale getirilmektedir.
Tohumdan Yeşil Soğan Üretimi. Ekim yapılacak alan ekimden hemen önce 15-20 cm derinlikte işlenmektedir. Bu derinliğe dekara 8-10 kg N, 8 kg P2O5, ve 10-12 kg K2O verilmektedir. Toprak inceltilerek dikime hazır hale gelmektedir. Yeşil soğan tohumu için önerilen çeşitler; Beypazarı ve Beyaz bilektir. Hem yemeklik soğandan yapılan dikimde hem de iri arpacık ile yapılan üretimde, soğanların uç kısmı toprak üstünde görünecek şekilde tavlı toprağa dikim yapılmaktadır.
Dikimden kısa bir süre sonra soğanlar yoğun olarak kök meydana getirirler. Yemeklik soğanlar daha hızlı ve yoğun yaprak oluşturduğu için kış döneminde erkenci üretim için tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra iri arpacıklarla yapılan üretimde, üretim geç olmakla birlikte daha kaliteli olmaktadır. Yeşil soğanlar generatif faza daha geç geçtikleri için çiçek sapı ve çiçeklenme de geç olur. Buna karşılık yemeklik soğan üretiminde ise ürün erkenci olmakla birlikte ürünün kalitesi de düşmektedir. Bitki daha erken çiçeklenmektedir. Buda satış oranını azaltılmaktadır. Ancak iri arpacıkla yapılan üretimde verim daha düşük olmaktadır. Çünkü her soğan bir büyüme konisi taşır. Belli büyüklüğe kazanan soğanlar söküldükten sonra yıkanırlar. Sarı yapraklarından ve köklerinden arındırılarak demetler halinde pazara sunulmaktadır.