Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, Uluslararası Müze Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte çocuklarla buluştu. Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından 2024 yılı Müzeler Günü için belirlenen “Müzelerde Eğitim ve Araştırma” temasına uygun olarak Rahmi M. Koç Müzesi’nde bu güne özel olarak hazırlanan “Müzede Bilgi Avı” etkinliğinde üçüncü sınıf öğrencileri ağırlandı. Öğrencilerin müzedeki objeler ve endüstriyel tarih hakkında bilgilerini artırmak, müze bilincini geliştirmek ve kültürel mirasın önemini kavramalarını sağlamak hedefiyle düzenlenen etkinlik çocuklara farklı bir deneyim yaşattı.
Çağdaş bir müzenin en önemli görevinin ‘eğitim’ olduğu bilinciyle hareket eden Rahmi M. Koç Müzesi, öğrencilerin hedef ve kazanımlarına uygun olarak hazırlanan koleksiyon ve eğitim atölyeleri ile çocukların merak, araştırma ve inceleme duygularını geliştirmelerine imkan sağlamaya devam ediyor.
“Müzede Bilgi Avı” etkinliğiyle öğrenciler, seçilen 13 obje üzerinden yeni bilgiler edinirken keşfetme duygularını da harekete geçirdi. Müzedeki 20 bin objenin arasında endüstri tarihinde yolculuğa çıkan çocuklar, seçilen objelere ait cevap anahtarları ile belirlenen 13 harfi bularak şifreleri çözdü. Etkinliğin sonunda ise müze eğitmenleri tarafından her öğrenciye özel olarak hazırlanan katılım sertifikaları dağıtıldı.
Yetişkinler kadar çocukların da oldukça keyif aldığı deneyimler yaşatan Rahmi M. Koç Müzesi, gelişim ve öğrenimin çok yönlü sosyal ve kültürel çevreler içinde etkileşimde bulunarak oluştuğunun bilinci ile çağdaş bir eğitim ve öğretim sunma görevini 2002 yılından beri üstleniyor.
Rahmi M. Koç Müzesi Hakkında
Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 16 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile halihazırda 11 bin 250 m2’lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir. Müze, salı-cuma 09.30 – 17.00, cumartesi-pazar 10.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.