Külotlu çorapların ömrünü nasıl uzatırsınız? Rengârenk, desen desen külotlu çoraplar gardırobumuzdaki en büyük yardımcılarımız. Ancak özellikle külotlu çorap giymeye alışık değilseniz, veya bakımını nasıl yapacağını bilmiyorsanız, sık sık çorap kaçıkları, sarkmalar veya esnemelerle uğraşmak ve çoraplarınızı sürekli yenilemek zorunda kalabilirsiniz. Aşağıdaki ipuçları sayesinde siz de külotlu çoraplarınızı çok daha uzun süre yeni gibi giyebilirsiniz!
Başlık sizi şaşırtmış olsa da, gerçek bu. Çorabınızı ilk aldığınızda, giymeden önce buzlukta bekletin. Böylece çorabınız kaçmalara karşı daha dayanıklı olacak. Çorabınızı paketinden çıkarıp soğuk suya bastırın. Sonra kilitli buzdolabı poşetine koyup 1 gece bekletin. Sonra buzunun çözülmesini bekleyin ve mümkünse açık havada kurutun. İşte çorabınız giyilmeye hazır.
Temizlediğiniz lavaboyu (veya bir leğeni) suyla doldurun. 1 yemek kaşığı hassas deterjan ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Elinizdeki tüm takıları çıkartın. Çorabınızı ters yüz ederek suyun içinde 10 dakika bekletin. Hafifçe çitileyerek kirden arınmasını sağlayın. Soğuk suyla durulayın. Çorabınızı bir havluya sararak fazla suyunu alın ve sonra asarak kurumaya bırakın.
Hızlı ve pratik bir yöntem olsa da, çorap üreticileri çoraplarınızı makinede yıkamanızı pek önermiyor. Ama yine de makinede yıkamak isterseniz, aşağıdaki yöntemleri deneyerek çorabınızın en az hasarı almasını sağlayabilirsiniz. Çorabınızı ters yüz edin ve bir çamaşır kesesinin içine koyun. Bunun için yastık kılıfı da kullanabilirsiniz. Ağzını bir lastikle bağlayın. Soğuk suyla hassas programda yıkayın. Hassas bir deterjan kullanın. Yumuşatıcı kullanmayın. Çorabınızla birlikte makineye düğmeli, fermuarlı giysilerinizi atmayın. Daha sonra asarak kurutun.
Ayakkabı içinde, yürüdükçe oluşan delikler külotlu çoraplar için maalesef kaçınılmaz. Ancak çorabınızın burun kısımlarını güçlendirirseniz, bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Hem de çözüm oldukça basit. Çorabınızın içine veya üstüne babet çorabı giyin!
Eğer çoraplarınız sık sık kaçıyorsa, daha kalın çoraplar giymeyi tercih edin. Bilinen en eski yöntem olarak, ufak tefek deliklere şeffaf oje sürerek ilk yardım yapabilirsiniz. Ayrıca çorabın üzerine saç spreyi sıkmak hassaslaşan bölgelerin dokusunu sertleştirerek kaçmasını geciktirecektir.
Çorabınız gün boyu ilk giydiğiniz gibi kalmaz. Siz hareket ettikçe, ne kadar streç olursa olsun, biraz aşağı kayar ve bütün gün çorap çekmek zorunda kalırsınız. Korseli veya yüksek belli çoraplar daha az sarkar. Mümkünse bu model çorapları tercih edin. Külotlu çorap giydiğinizde pamuklu iç çamaşır giymeye çalışın. Eğer hiçbiri sizde işe yaramıyorsa, en kesin çözüm olarak külotlu çorabınızın üzerine kısa bir tayt veya ekstra bir külot giymeyi düşünebilirsiniz. Son olarak, sarkmış çorabınızı rahatça yukarı çekebilmek için ellerinizi ıslatın ve biraz kurulayın. Nemli ellerinizle, avuç içlerinizi kullanarak çorabınızı kolayca yukarı çekin.
Çorabınızı giyerken delmemek veya kaçırmamak için, öncelikle teninizin yumuşak olmasına dikkat edin. Aynı şekilde elinizde hiçbir takı bulunmamalı ve elleriniz de pürüzsüz olmalı. Çorabı elinizde biriktirerek yavaşya yukarı çekin. Çorabı külot kısmından tutup ayağınızı geçirmeye çalışmayın.
Çorapları düzenli bir şekilde saklamak oldukça zordur. çekmece içine tıkıştırdığınız çoraplar arasından giymek istediğiniz çorabı bulana kadar tüm çekmeceyi boşaltmanız gerekebilir. Petek şeklinde bir çekmece düzenleyicisi bu sorun için mükemmel bir çözümdür. Çoraplarınızı rulo yaparak her bir göze tek bir külotlu çorap yerleştirin. Eğer çekmecelerinizde böyle bir yer yoksa, halka şeklindeki şal veya kravat askılarını da tercih edebilirsiniz. Ancak askıların yüzeyinin pürüzsüz olmasına dikkat edin.