Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının olası nedenlerini Op Dr Tolga Ecemiş anlatıyor…
Başarısızlıkla sonuçlanmış tüp bebek denemesi / denemeleri anne baba adaylarını manevi olarak etkileyen bir durumdur. Bu durumun nedenleri tam olarak anlaşılamamış olsa da hastaya çok iyi vurgulanması gerekmektedir. Ankara Özel Akay Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş anlatıyor.
Başarısız bir Tüp Bebek denemesi sonrasında maddi ve manevi olarak yıpranmış, umudunu yitirmiş bir çiftle görüşmek infertilite(kısırlık) uzmanı için en zor an olsa gerek. Tüp bebek kısırlık tedavisinde ki en son basamak olduğuna göre çiftler çocuksuz bir gelecek olasılığı ile yüz yüze gelmiş bir yandan da tedavi eden hekim veya merkeze olan tepki ve üzüntü nedeniyle, bu hastaların dinlenmesi ve çözüm üretilmesi gereken zorluklarıdır. Umutsuzluk, her türlü deneysel alternatif tedavi yöntemlerini arkasından getirecektir.
Tüp Bebek tedavisinde yeterli bilimsel kanıtı olmayan yöntemleri mucize gibi sunan kişi ve merkezler için hastaların umutlarının suistimal edilmemesi adına çiftler doktoru tarafından bilgilendirilmeli ve uyarılmalıdır.“Başarısız tüp bebek denemesi”nin ne olduğu hastaya çok iyi vurgulanmalıdır. Başarısız Tüp Bebek denemesinin en az 3 IVF denemesi veya iyi kalitede toplam 10 adet embriyo transferini takiben gebelik oluşmaması olarak tanımlandığı mutlaka bilinmelidir.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının nedenleri tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Olası nedenler 3 başlık altında incelenmelidir.
1-Uterus (rahim) ve tüplerdeki anormallikler: Polip,myom,yapışıklık,doğumsal şekil bozuklukları,pıhtılaşma ve reseptör bozuklukları,immünolojik faktörler,endometriozis,tüplerde sıvı birikmesi şeklinde sıralanabilir.
2-Embriyonal faktörler: Kromozomal anormallikler (sıklıkla sperme bağlı veya yumurta nedenli) en çok rastlanan neden olup iyi embriyo morfolojisi ve bölünmesi varlığında dahi yüksek oranda kromozom anomalisi mevcuttur. Ayrıca embriyo duvarının kalın olması ve laboratuvar koşullarına töleransı azalmış embriyo da başarısızlığı getirebilir.
3-Embriyo transfer tekniği: En son ve en önemli basamak olan transferi yapan doktorun ve ekibin deneyimi veya transferin zor olması tüm emeklerin boşa gitmesi demektir.
Tedavinin başında hastanın öncelikle anatomik bir anormalliğin varlığı varsa ortaya konmalı ve nedene yönelik tedaviyle başlanmalıdır. Sonrasında tedavinin başarı oranını arttırmak için bilimsel olarak kanıtlanmış hastaya göre seçilmek üzere şu yöntemler uygulanabilir:
A- Blastokist Transferi: 5.gün embriyo transferidir.
B-İnterval transfer: Bu yöntemde hem 2 veya 3.gün embriyo transferi hem de 5. gün transferi olmak üzere çift transfer uygulaması yapılarak gebelik şansı anlamlı olarak arttırılmaktadır.
C-Assisted Hatching: Transfer yapılacak Embriyoların duvarının lazerle inceltilmesi embriyoların kabuklarından kurtularak rahme tutunmalarını kolaylaştırmaktadır.
D-Ko-Kültür: Ko-kültür, anne adayının rahminden alınan hücreleri yetiştirmek ve laboratuvarda oluşan döllenmiş yumurtalarınızı bu rahim hücreleri üzerine yerleştirip gelişmelerini sağlamaktır. Yapay rahim adı da verilen uygulamada embriyo gelişiminin anneden alınan rahim hücreleri ile birlikte olmasının iyi sonuç verdiği konusunda yeterli bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca embriyo geliştirme solusyonlarının ileri teknoloji ürünü olması artık bu yöntemin az sayıda merkezde yapılmasına veya kullanılmamasına neden olmuştur.
E-Yeni Tedavi Protokolleri: Yumurta büyütme ilaçlarının uygulanım protokollerinde değişiklik yapılması veya doğal siklusta tüp bebek yapılamasının gebelik şansını arttırdığı kanıtlanmıştır.
F-Mikro TESE: İleri derecedeki sperm anormalliklerinde boşalma spermine göre testiküler spermlerde kromozomal hasar olma olasılığı anlamlı olarak daha az olduğu için embriyo kalitesi ve gebelik şansını arttırmak adına mikro tese denenmelidir.
Tüm bu yöntemler uzun yılların çalışma ve deneyimleri sonucu son zamanlarda ki gebelik şansını arttırmak adına kullandığımız uygulamalar olup mucize denebilecek bir yöntem son yıllarda uygulamaya konulamamıştır ancak çalışmalar devam etmektedir.