Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının usta kalemlerinden Hikmet Erhan Bener’in (Erhan Bener) 1961 yılında yayımlanan Kedi ve Ölüm adlı eseri, Türk edebiyatındaki en güçlü psikolojik ve varoluşçu romanlardan biridir. Eser; amansız bir hastalığa yakalandığını öğrenen yaşlı bir ressamın ölüm korkusu, geçmiş hesaplaşmaları, suçluluk duygusu ve kaçınılmaz sonla yüzleşmesi sırasında geçirdiği zihinsel çöküşü derinlemesine işler.
Eser Adı: Kedi ve Ölüm
Yazar: Hikmet Erhan Bener (Erhan Bener)
Yayınevi: Varlık Yayınları / Can Yayınları
Türü: Psikolojik / Varoluşçu Roman
Sayfa Sayısı: 160
İlk Basım Yılı: 1961
Anadolu’da yoksul bir çocukluk geçiren, Belçika’da resim eğitimi alan ancak hayatı boyunca arzuladığı büyük sanatsal başarıyı yakalayamayan 60 yaşındaki Ressam Zahit İloğlu’nun trajik son dönemi konu edilir:
Acı Gerçek ve İnkar: Doktorundan üç aylık ömrü kaldığını öğrenen Zahit, Galata Köprüsü’nde ve Çiçek Pasajı’nda ölüm korkusuyla bocalayarak geçmişini hatırlar. İlk eşinin ölümü, kaybettiği kızı, yetersiz kalan sanatsal başarıları ve 25 yaşındaki genç karısıyla olan evliliği zihninde canlanır.
Kedi Simgesi ve Kabuslar: Hastalık ilerledikçe Zahit’in bilinci bulanıklaşır. Rüyalarında kendisini avlamaya çalışan iri dişli, alev gözlü bir kedi görmeye başlar. Kedi, onun için doğrudan ölümün ve yok oluşun simgesi haline gelir.
Canişleşme ve Suçluluk Duygusu: Bir gün evinin mutfağında tel dolaba giren bir kedi gören Zahit, onu hastalığının ve ölümün somut hali sanarak üzerine bir leğen kapatıp havasızlıktan boğarak öldürür. Kediyi öldürünce iyileşeceğini zanneder; ancak bu kez üzerine çöken ağır suçluluk duygusu ve vicdan azabı zihnini tamamen fetheder.
Son Sığınak ve Teslimiyet: Genç karısının yaşama sevincini ve dertsizliğini bile kıskanacak raddeye gelen Zahit, fiziken bir deri bir kemik kalır. Bir sabah alacakaranlıkta evinin merdivenlerinde kriz geçirerek ölüme teslim olur.
| Karakter / Simge | Tanımı ve Roman İçindeki İşlevi |
| Zahit İloğlu | Hayalleri ile gerçekleri arasında sıkışmış, başarısızlık hissi ve ölüm korkusuyla aklını kaybetme noktasına gelen trajik ressam. |
| Kedi | Zahit’in zihninde somutlaşan ölüm, yaklaşan son, kaçınılmaz kader ve ardından gelen ağır vicdan azabının sembolü. |
| Genç Eş | Zahit’in imrendiği, kıskandığı ve kaybettiği “hayat enerjisini, gençliği ve sarsılmaz sağlığı” temsil eden figür. |
Kedi ve Ölüm, Türk edebiyatında Abdülhak Şinasi Hisar’ın Fahim Bey ve Biz eserinden bu yana kaleme alınmış en derinlikli mizaç ve karakter tahlili romanlarından biri olarak kabul edilir. Erhan Bener; insan ruhunun en karanlık dehlizlerini, yalnızlığı, bencilliği ve yaşama arzusu ile ölüm korkusu arasındaki amansız çatışmayı yüksek bir edebî yetkinlik ve atmosfer yaratımıyla sunmuştur.