Domateste hasat. Ekim tarihi Şubat-Haziran ayları arasında ekimi yapılmaktadır. 124 veya 126 gün arasında temmuz veya eylül ayları arasında çeşitlere göre olgunluğa erişince hasat yapılmaktadır. Serada domates yetiştiriciliğinde hasat, ilk çiçeklenmeden ekiminden itibaren yaklaşık 60 veya 70 gün sonra hasada başlanmaktadır. Tek ürün yetiştiriciliğinde şubat ayında başlayan hasat temmuz ayına kadar devam etmektedir.
Domates yetiştiriciliğinde hasat, yetiştirme amacına, pazarın uzak ve yakınlığına, çeşidin meyve özelliklerine göre yapılmaktadır. Beyaz olum döneminde başlayarak kırmızı olum devresine kadar olan herhangi bir devrede yapılmaktadır. Hasat sırasında çiçek ve meyvelerin dökülmemesine özen gösterilmektedir. Hasat erkenci çeşitlerde iki, orta ve geç çeşitlerde ise 3 veya 4 defada yapılmaktadır. Erkenci çeşitlerde bitki üzerindeki meyvelerin en az yarısından çoğu olgunlaşınca hasat yapılmaktadır. Kalan domatesler olgunluğun yarısına gelince ikinci hasatta tamamen toplanacak hale gelince hasadı yapılmaktadır.
Hasat sırasında dikkat edilecek hususlar, tarla yaşken hiçbir zaman hasat yapılmaması gerekmektedir. Domates tohumu ekimi yapılan alanda, hasatta karık içinde mümkün olduğu kadar az gezilmelidir, hasat edilen domatesin taşınması esnasında karık içine uzanmış ve üzerinde yeşil meyveler bulunan dallar bırakılması gerekmektedir. Hasattan sonra sulanması gerekmektedir. Daha sonra su ile birlikte gübreleme yapılması gerekmektedir. Domateste hasat için olgunlaşan domatesleri 3 veya 5 gün depolamak gerekmektedir. Domatesler özenli bir şekilde hasat yapılması gerekmektedir. Bu şekilde dikkatli koparılan domatesler hastalık ve zararlı etkisi görmemektedir.
Domateste hasat. Domateslerin hasadında meyveler dikkatsizce bitkiden çekilerek koparılmaması gerekmektedir. Çünkü bu şekilde koparılan sapta meyvenin etli bölümünden bir parça kalır ve oluşan çukur, domatesin değerini düşürmektedir. Domateslerin koparılmasında meyve avuç içerisine alınmaktadır ve sapı etrafında hafifçe döndürülerek zedelenmeden koparılması gerekmektedir. Kasalara, fazla üst üste gelmemek koşuluyla düzgünce yerleştirilmesi gerekmektedir.
Hasat edilen domatesler, kaliteli, yuvarlak ve düzgün şekilli olması gerekmektedir. Çeşite uygun büyüklükte olması gerekmektedir. Rengi hasat kriterine uygun olmaktadır. Çekirdek evleri az ve küçük olmalıdır, az çekirdekli olmalıdır, çekirdek evlerindeki kaygan sıvı yeşil renkte olmaması gerekmektedir.
Geç yapılan hasat bitkiyi yaşlandıracağından dolayı yeni çiçek ve yeni sürgün oluşumu olumsuz yönde etkilenmektedir. Ayrıca meyve kalitesinde bozulmalar meydana gelmektedir. Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 80-100 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelmektedir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilmektedir.