Çeşit bakımından domates kadar bol ürün oldukça azdır. Aynı zamanda kışları ılık geçen yerlerde bir sera sebzesi olan domates, konserve sanayisinde değerlendirilen sebzeler arasında ilk sırada yer almaktadır. Domates, uygun koşullar sağlandığında kendiliğinden dallanmaktadır. Sırık ve yer domatesi şeklinde yetiştirilen domates, seralarda sırık şeklinde yetiştirilirken tarla ve bahçelerde yer domatesi şeklinde yetiştirilmektedir. Bu durum ise Domates Dönüm Verimi ne kadardır sorusunu akla getirmektedir.
Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesi olarak bilinmektedir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC’ye) düştüğünde bitki tamamen ölmektedir. Ayrıca fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekli bir durumdur. Domates, toprak bakımından fazla seçici değildir. Hava ve su tutma kapasitesi iyi ve tuzluluk içermeyen derin topraklardan hoşlanmaktadır. Bu tip topraklarda verimler artabilmektedir.
Oldukça geniş bir kullanım alanı bulunan domates, çiğ olarak salata ve turşularda kullanılırken; çorbalarda, çeşitli yemeklerde ve pilavlarda da pişirilerek tüketilmektedir. Bunların haricinde, birçok hazır sos, ketçap ve çorbaların yapımında da kullanılmaktadır.
Domates Dönüm Verimi oldukça hassas alt başlıklara ayrılmaktadır. Domates tohumu ekim işlemi ile başlayan domates serüveni oldukça iyi takip edilmelidir. Aynı zamanda domateslerin gelişebilmesi için döllenme işleminin gerçekleşmesi gerekmektedir. Polenin çimlenmesi ve döllenme işleminin gerçekleşmesi için en uygun sıcaklık değerlerinin 18-21°C olması gerekmektedir.
Sıcaklığın -2°C nin altına düşmesiyle domates bitkisi tamamen zarar görmektedir. Yine sıcaklığın 10°C nin altında ya da 35°C nin üstünde olmasıyla bitki gelişiminde aksamalar görülmektedir. Yani yaz aylarında meydana gelen yüksek sıcaklıklar ve sonbahar aylarında meydana gelen sıcaklık düşüşleri domateste meyve tutumunu olumsuz etkilemektedir. Bazı senelerde ise yüksek sıcaklıklar sebebiyle hiç meyve alınamadığı da görülmektedir.
Döllenmeden meyve veren domateslere de rastlamak mümkündür. Özellikle Marmara Bölgesi’nde kışa girerken birden düşen sıcaklıklar domates meyvelerini tohumsuz bırakmaktadır. tohumculuk açısından önem taşıyan bir dönemdir.
Dünya üzerinde domateste dönüm verimi raporlarına bakıldığın 2,5 ton civarında olduğu görülmektedir. Ayrıca ülkemizde dekar başına üretilen domates miktarı ortalama 3,5 ton civarındadır. Dolayısıyla ülkemizde ortalama verim, dünya genelinin ortalama veriminden daha fazladır. Ülkemizde dekar başına verilen bu rakam seralarda 18 ton/da civarına çıkmaktadır.