KozanBilgi.Net – Orta Doğu’da kartlar yeniden değil, bu kez kanla karılıyor. ABD ve İsrail’in dün gece başlattığı “Epic Fury” ve “Roaring Lion” operasyonlarında İran’ın sadece siyasi değil, askeri beyni de hedef alındı. Dini Lider Ali Hamaney’in ölüm haberinin ardından, İran devlet televizyonu Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Abdurrahim Musevi’nin de saldırılarda hayatını kaybettiğini resmen duyurdu.
Tahran’daki Yüksek Savunma Konseyi toplantısı sırasında gerçekleştiği belirtilen nokta atışı saldırıda, İran askeri hiyerarşisinin en kritik isimlerinin saf dışı kaldığı bildiriliyor. Öldürülen isimler arasında şunlar yer alıyor:
Abdurrahim Musevi: İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı.
Muhammed Pakpur: Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) Kara Kuvvetleri Komutanı.
Ali Şemhani: Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Danışmanı ve eski sekreteri.
Aziz Nasirzade: İran Savunma Bakanı.
Saldırıların ardından Tahran semalarından dumanlar yükselmeye devam ederken, İran halkı sokaklara döküldü. Ülkede 40 günlük ulusal yas ilan edilirken, Devrim Muhafızları “Tarihin en ağır intikamı alınacak” açıklamasını yaptı.
Bölgeden Gelen Diğer Sıcak Bilgiler:
Hürmüz Boğazı Kilitlendi: İran deniz kuvvetleri boğazı gemi trafiğine kapattığını duyurdu, petrol fiyatları küresel piyasalarda kontrolden çıktı.
Türkiye Sınırında Hareketlilik: İran’dan fırlatılan misilleme füzelerinin Türkiye’nin Hakkari ve Yüksekova ilçelerinden çıplak gözle izlendiği rapor edildi.
İsrail Alarmda: Tel Aviv ve Batı Kudüs’te sığınaklara inme talimatı verildi; Demir Kubbe sistemi yoğun füze saldırılarını göğüslemeye çalışıyor.
İran Anayasası’nın 111. maddesi gereği, yeni bir lider seçilene kadar ülkeyi Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Yargı Erki Başkanı ve Anayasayı Koruyucular Konseyi’nden bir isimden oluşan “Geçici Liderlik Konseyi” yönetecek. Ancak ordunun en üst kademesindeki bu büyük kayıpların, İran’ın savunma stratejisinde nasıl bir gedik açacağı büyük bir merak konusu.
Analiz: Uzmanlar, bu çapta bir suikast dizisinin modern savaş tarihinde benzeri olmadığını ve İran rejiminin varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
1
Kozan’ın Değerli İş İnsanlarından Eyüp Göçer’i Kaybettik
2
Başkan Tanburoğlu: “Cumhuriyet Halk Partisi korkmaz, sinmez, geri çekilmez!”
3
CHP de değişimin ayak sesleri
4
Adana sel oldu, Zeydan Karalar’a sahip çıkmak için Uğur Mumcu Meydanı’na aktı
5
Zeydan Karalar için Silivriye’de noktalanacak Özgürlük Yürüyüşü başladı…