Erdoğan’ın Esad ile yüz yüze görüşme talebi şartlı olarak reddedilirken Beştepe’den bir Şam mesajı daha geldi…
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye gitmeden önce Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında “Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Biz şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz. Biz buna hazırız. Halkı Müslüman iki ülke olarak bu birlikteliği bir an önce gerçekleştirelim istiyoruz. İki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemde böylesi bir görüşme neticesinde başlar diye inanıyorum” demişti.
Suriye lideri Beşar Esad’ın Başdanışmanı Buseyna Şaban, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde kendi çıkarı için Suriye’yle yakınlaşmaya dair açıklamalar yaptığını savunarak sahada değişen bir şey olmadığını kaydetmişti. Şaban “Onlara hemen geri çekilmeleri gerektiğini söylemedik. Geri çekilme prensibini kabul etmedikleri sürece masaya oturmayacağız” demişti.
Esad ise ağustos ayında Ankara’dan gelen yüz yüze temas mesajlarına karşılık olarak “Birçok kez söylediğimiz gibi, ilişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz ve bu da doğal bir şey. Kimse komşularıyla sorun yaratmayı düşünmez ama bu kuralların dışına çıkmamız gerektiği anlamına gelmez” diyerek Erdoğan ile “Türk askerlerinin Suriye topraklarından çekilmesinin gündeme gelmesi halinde” görüşeceğini belirtmişti.
Suriye’den gelen benzer mesajlar karşısında son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıklama yaptı.
Yılmaz, Erdoğan ve Esad arasında görüşme olup olmayacağına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
– Türkiye olarak biliyorsunuz yeni bir yaklaşım ortaya koymuş olduk. Ben inanıyorum ki bu gerçekleşecektir. Çünkü sonuçta komşu olarak bir arada yaşıyoruz. Özellikle Orta Doğu yangın yerine döndü. Bu ortamda elbette bütün kesimlerin hakkını, hukukunu koruyarak Suriye’de yeni bir yapı oluşması, huzur ortamı oluşması bizim için de çok kıymetli.
Düzenli ve düzensiz göçün birbirleriyle karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan YIlmaz, bütün iş sektörlerinin kıymetli olduğunu ancak bazı sektörlerde vatandaşların çalışmak istemediğini, bu yüzden planlı, kayıtlı ve hangi ülkeden geleceği belli olacak şekilde Türkiye’nin düzenli göçe ihtiyacının olduğunu ve bu gerçeğin görülmesi gerektiğini söyledi.
Suriye’de geniş kapsamlı af çıkmasının ardından Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine dönmesi konusunda beklentileri değerlendiren Yılmaz, “Onu temenni ederiz ama ben köklü bir siyasi yapılanma olmadan çok kolay görmüyorum doğrusu. Batı’nın yaptırımları var bir taraftan Suriye üzerinde onların da kalkması önemli” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.