OKTAY EROL
Kırsal bölgelerde, köylerde, şimdi kentlerin “mahallesi” olarak belirtilen yerlerde “kente ulaşım” çok önemlidir! Özellikle, “iktidarın” köylerde bulunan birçok okulun kapılarına kilit vurup/ öğrencileri “taşımalı” sisteme” tutsak etmesiyle birlikte “yolların” önemi daha da arttı!
Köy yerlerinde “zorlukları” yaşayanların önce çocukları, ardından büyükleri zaten kentlere göçmek zorunda bırakıldı! Kalanlar da zor koşullarda tarlasını ekiyor, bahçesinin ağaçlarını kurutmamak için elinden gelebilen çabayı harcıyor! Yaşamda kalabilmek adına değil; bu zamana değin alıştığı, yapmasa yaşamında “koca bir boşluk” duygusuna kapılacağı için toprağını işliyor, elinden geldiğince kuru bölgelerden su çıkartıyor, ekiyor, biçiyor, hayvanlarına yem hazırlıkları yapıyor… Kendini “kentlinin efendisi” yapacak tüm uğraşların içerisinde yer alıyor!
***
Faydalı Köyü, yeni tanımıyla “Kozan’ın mahallesi Faydalı”, ikiyüz yılın üzerinde bir geçmişi olduğu söylenir. Eskisi gibi olmasa da, şimdi bile Faydalı’yı “yaşam alanı” olarak seçen çokları var! Kozan’dan çıkıp Kayhan’a, Kayhan’dan da Kadirli yönünde yol aldığınızda, Çukur Köyünden iki kilometre önde yolun sağında evlerinin birçoğunu görürsünüz. Faydalıların söylemiyle “doksandokuz” denilen yer yol kavşağıdır! Daha önceleri uzun sıtma ağaçları vardı, yanında bir küçük kulübe… Üçyüz/ beşyüz metre sonra yolun iki yanında evler başlar!
Köyün yetişkinleri çoğu zaman burada buluşurlar, burada yaptıkları çalışmaları birbirine anlatırlar, birbirilerine yapabilecekleri desteği konuşurlardı! Şimdi ne o sıtma ağaçları, ne de kulübe yok!
***
Faydalı Köyünü hiç bu denli edilgen, hiç bu denli içine kapanmış, hiç bu denli koşulları zorlaştırılmış görmemiştim! Kozan’dan ya da Kadirli yönünden, nereden denerseniz/ deneyin, yoldan geçerken narenciye ağaçlarının arasından evlerini gördüğünüz Faydalı köyüne giriş yapamıyorsunuz! Gün ışığında yolunu şaşırıp birinin Çukur’a, diğerinin Kayhan’a dek gittiğinden söz ediliyor! Karanlık bastırınca, Faydalı köyüne gitmekten vaz geçenlerin olduğu belirtiliyor!
“Yılan öyküsüne” dönen Kozan/ Çukur arasının yolunu yapıyorlar şimdi! Yaparken de, kol kodunu “öncekinden” bir/ birbuçuk metre kadar yükseltiyorlar! Örneğin Çukur/ Hacılar arasında “yolun altından” geçit verilerek bazı yerlerde “sorunu” çözmüşler! Ancak Faydalı Köyüne girerken; “alışılmış” doksandokuz adı verilen, Anakent belediyesinin asfaltladığı elektrik kurumunun kıyılarına yol boyunda “aydınlatma direkleri” konuşlandırdığı, onyıllardır kullanılan “yolun” girişinin olmadığına tanık oluyorsunuz! Peki Faydalı köyüne nasıl gidilecek?
***
Önceleri doksandokuz kavşağından dönüp köye giren belediye otobüsü, artık önce Pekmezçi Köyü, ardından Çokak Köyü içinden geçerek Faydalı’ya ulaşıyor! Birkaç gün önce, “geçici” olarak doksandokuz’dan Kozan yönüne, bir/ birbuçuk kilometrelik tozlu yoldan geçiş izni verdiler! Sonrası için de kimsenin bir şey bildiği olmadığı gibi, köylünün bu “yol/suzluktan” dolayı sessizliğe büründüğünü, “hele bir sonucu görelim” diyenlere tanık oldum!
Faydalı Köyü’ne Anakent Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın büyük önem verdiğini, bugüne değin görmediği desteği Karalar’dan gördüğünü, geçtiğimiz yıl yedincisi gerçekleşen geleneksel İsmet Atlı Karakucak Güreşleri’nin Faydalı ’da eylül ayı içinde yapılacağını da sözlerime ekleyeyim…
Faydalı Köyü, köyde yaşayan köylüler on yıllardır kullandıkları “doksandokuz” adını verdikleri giriş yollarının açılması için gereken “iyileştirmenin” en kısa zamanda yapılmasını bekliyor!