Eğitim Gücü Sendikası Adana Şube Başkanı Fırat Aksu: “Yarı Zamanlı Çalışma Sistemi (İUP) Eğitimde Ciddi Aksaklıklara Neden Oluyor”
Eğitim Gücü Sendikası Adana Şube Başkanı Fırat Aksu:” Sendika olarak, okullarda personel ihtiyacı çağrımız yerini buldu, ancak bu defa bu personellerin nasıl çalışacağı ve ne kadar maaş alacağı ile ilgili soru işaretleri var.” dedi.
Eğitim Gücü Sendikası Adana Şube Başkanı Fırat Aksu, Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıkların uygulamaya koyduğu yarı zamanlı çalışma sisteminin, okullarda hizmet ve temizlik görevlileri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Okullarda hijyen ve düzenin sağlanmasında yaşanan aksaklıklar, eğitim çalışanlarını ve öğrencileri zor durumda bırakıyor.
Eğitim Gücü Sendikası Adana Şube Başkanı Fırat Aksu, Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıkların uygulamaya koyduğu yarı zamanlı çalışma sisteminin (İUP), okullarda hizmet ve temizlik görevlileri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Okullarda hijyen ve düzenin sağlanmasında yaşanan aksaklıklar, eğitim çalışanlarını ve öğrencileri zor durumda bırakıyor.
Aksu, “Okullarımızda temizlik ve hizmet görevlilerimizin yarım hafta çalıştırılması ciddi sorunlar doğurdu. Daha önce Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında tam zamanlı çalışan personel, işlerini sorunsuz bir şekilde yerine getiriyordu. Ancak yarı zamanlı çalışma (İUP) modeline geçilmesi, okullarda düzenin bozulmasına ve iş gücünün verimsiz kullanılmasına neden oldu” dedi.
Personel Maddi ve Sosyal Hak Kaybı Yaşıyor
Yarı zamanlı çalışma (İUP) sisteminin en büyük etkisinin çalışanların maddi ve sosyal haklarında yaşandığını belirten Aksu, şu açıklamalarda bulundu:
“Personel, tam zamanlı çalıştıkları dönemde daha motive ve verimliydi. Yarı zamanlı çalışma (İUP) sistemine geçişle birlikte ellerine geçen aylık ücret 7000-8000 lira civarına düştü bu tam zamanlı çalışacak olanlarla aralarında büyük bir maaş farkı demek ve sadece sağlık sigortaları yapılıyor. Emeklilik primlerinin yatırılmaması, çalışanlarımızı hem maddi anlamda hem de sosyal güvenceleri açısından büyük bir belirsizliğe sürüklüyor.” Aksu, bu durumun personelin başka bir işte çalışmasına da olanak tanımadığını ekleyerek, “Yarım hafta çalışmak, çalışanların mevcut işlerine tam olarak odaklanmalarını engelliyor. Ne evde ne de işte yeterince zaman geçirebiliyorlar; bu nedenle işlerine tam zamanlı devam edemiyorlar ve hayatları adeta iki arada bir derede geçiyor” dedi.
Bu koşullar altında, okullarda temizlik gibi temel hizmetlerin aksadığına ve eğitimin de bu aksaklıklardan etkilendiğine dikkat çeken Aksu, “Öğrencilerin sağlığını tehdit edebilecek boyutlara ulaşan temizlik sorunları, okul içi düzeni de olumsuz etkiliyor. Bu sorunun devam etmesi halinde, okullarımızda genel anlamda ciddi bir işlevsizlik yaşanabilir” ifadelerini kullandı.
Bakanlıklar Kalıcı Çözüm Üretmeli
Aksu, ilgili bakanlıkların bu soruna hızlı ve etkili bir çözüm bulmaları gerektiğini vurgulayarak şu çağrıda bulundu:
“Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere Ekonomi ve Çalışma Bakanlıklarının bu soruna acilen çözüm bulması gerekiyor. Çalışanlar, asgari ücretle tam zamanlı olarak çalıştırılmalı ve sigorta primleri eksiksiz yatırılmalıdır. Yarı zamanlı çalışma (İUP), çalışanların motivasyonunu kırmakla kalmıyor, aynı zamanda okullardaki hizmetlerin aksamasına neden oluyor.”
Yeni Personel İstihdamı: Eşitsizlik ve Adaletsizlik Tehlikesi
Aksu, bakanlıkların yeni planladığı 30 bin personelin istihdam edilmesiyle ilgili de önemli bir noktaya değindi. “Bu personelin tam zamanlı çalıştırılması planlanıyorsa, mevcut yarı zamanlı çalışanlar (İUP) arasında ciddi bir haksızlık ortaya çıkabilir. Bu durum çalışanlar arasında büyük problemlere neden olabilir. Yeni istihdam edilen personel tam zamanlı olacaksa, hâlihazırda yarı zamanlı çalışanların da (İUP) zaman kaybetmeden tam zamanlı çalışmaya geçirilmesi gerekmektedir. Aksi halde aradaki maaş farkı ve çalışma koşullarındaki adaletsizlik, iş barışını ciddi şekilde zedeleyebilir” dedi.
Eğitim ve Hijyen Aksamamalı
Aksu, Eğitim Gücü Sendikası olarak bu süreci yakından takip edeceklerini ve çalışanların haklarını savunmaya devam edeceklerini belirtti. “Okullarımızın hijyen ve düzeni, eğitimin sağlıklı bir şekilde sürmesi için çok önemli. Çalışanların hakları gözetilerek, okullardaki işlerin aksamadan devam etmesi için ilgili bakanlıkların hızla harekete geçmesi gerekiyor” diye konuştu.
Son olarak, sendika olarak bu konuda her türlü desteği vereceklerini ve sürecin takipçisi olacaklarını ifade eden Aksu, “Eğitimdeki bu aksaklıkların çözülmemesi, uzun vadede daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Yetkililerin bu sorunu çözmek adına daha hızlı ve etkin adımlar atması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.