Sadullah Kısacık Esnafın Sorunlarını TBMM Gündemine Taşıdı

Sadullah Kısacık Esnafın Sorunlarını TBMM Gündemine Taşıdı

DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, esnaf kefalet kredi faiz oranlarının arttırılmasına ilişkin, "Esnafın çektiği krediyi yüzde 120 arttırıyorsunuz da esnafın karı yüzde 120 mi arttı? Esnafımız faiz oranlarının böyle arttırılacağını bilseydi böyle bir borçlanma altına girer miydi?" dedi.

ABONE OL
Mayıs 29, 2024 13:27
Sadullah Kısacık Esnafın Sorunlarını TBMM Gündemine Taşıdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kısacık, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin, esnaf kefalet kredileri faiz oranlarının yüzde 120’ye varan oranlarda artırmasını gündeme getirerek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i esnafın sesini duymaya çağırdı.

Esnafımız Ekonominin Can Damarıdır

Esnafın, toplumun sosyal ve ekonomik dokusunu oluşturan önemli bir kesim olduğunu belirterek, esnaf kefalet kredilerine yapılan faiz artışından önce kredi çeken ve ödemesi devam esnafın da etkileneceğini söyleyen Kısacık, “Ülkemiz ekonomisinin can damarlarından olan küçük işletmeler, mahalle bakkalları, atölyeler, kahvehaneler, lokantalar ve daha birçok sektörde faaliyet gösteren esnaflar, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatiflerinin, esnaf kredilerinde %120’ye varan artış sebebiyle zor durumda kalmıştır. Bu faiz artışından özellikle, daha önce kredi çeken ve ödemesi devam eden esnafımız etkilenecek. Toplumumuzun ve ekonomimizin dokusu alt üst olacak”, sözleriyle yaklaşan sosyal ve ekonomik boyutlu tehlikeye işaret etti.

Esnafın Çektiği Krediyi %120 Arttırıyorsunuz da Esnafın Karı % 120 mi Arttı?

Kısacık, ekonomik durgunluğun, enflasyon ve hayat pahalılığının her geçen gün arttığını, işlerinin azalması, maliyetlerin artması nedeniyle esnafın bir cenderenin içine girdiğini kaydetti: “Tarihimizin en derin ekonomik krizini yaşıyoruz. Enflasyon ve hayat pahalılığı ile ekonomik durgunluk her geçen ay artarken esnafımızın işleri de her geçen ay azalıyor. İşlerinin azalması ve maliyetlerinin artması cenderesine girmiş olan esnafımız kan ağlıyor. Çaresizlik içerisinde, kar etmekten vazgeçmiş, günü kurtarmaya ve ayakta kalmaya çalışıyor. Şimdi buradan iktidara soruyorum. Esnafın çektiği krediyi %120 arttırıyorsunuz da esnafın karı %120 mi arttı? 28 Mayıs 2023 seçimlerinin hemen ardından; kur artışları, faiz artışları, akaryakıt artışları, vergi ve harç artışlarıyla, SGK artışlarıyla zaten esnafımızı bitirdiniz. Birçok esnafımız küçülmeye gitti, borç batağına girdi, çekleri yazıldı, hapse girdi. Şimdi ise 31 Mart seçimlerinden sadece 1 ay sonra yine esnafın önceden aldığı kredi oranlarını %120’ye varan oranda artırıyorsunuz. Esnafımız şartların böyle olacağını ve oranların bu kadar yükseleceğini bilse, böyle bir borçlanma altına girer miydi? Bu oyunu aldığınız esnafı kandırmaktır.”

Esnafımıza Kulak Verin

Esnafın zorlu bir ekonomik ortamda var olma mücadelesi verirken yapılan faiz artışlarını esnafa yapılmış bir darbe olarak niteleyen Kısacık, “Esnafın kullandığı kredi faizlerinin artması, işletme maliyetlerini artırmakta ve kar marjlarını daraltmaktadır. Bu durum, esnafın rekabet gücünü azaltmakta ve ayakta kalmak için daha fazla mücadele etmesini gerektirmektedir. Üstelik bu artış, esnafın zaten zorlu bir ekonomik ortamda mücadele ettiği bir dönemde gerçekleşmektedir. İktidar ayakta kalmaya çalışan, iflas etmenin eşiğinde olan esnafımıza bu son faiz artışı ile büyük bir darbe indirmiştir.  Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e buradan sesleniyorum. Esnafımızı dinleyin, esnafımıza kulak verin, Faizler acilen eski sınıra çekilmeli ve yaşanan ekonomik krizde esnafımızın nefes almasını sağlayacak bir paket açıklanmalıdır. Kur korumalı mevduat yatırımcıları için yapılan harcamaların %20’sini esnafımıza yapsanız, esnafımız bu zor günlerde geleceğe umutla bakar, yeniden ayağa kalkar ve ülke ekonomimizin can damarlarındaki bir tıkanıklık açılmış olur,” ifadeleriyle Mehmet Şimşek’e esnaf içinde bulunduğu krizden kurtarılması için yardım çağrısında bulundu.

Esnafımızın Yanındayız

Esnafa sahip çıkmanın Türkiye’ye ve milletine sahip çıkmak anlamına geldiğini dile getiren Kısacık, “Esnafımıza sahip çıkmak sadece işletmelere sahip çıkmak demek değildir. Mesleğin sürdürülebilirliğine, kültürüne sahip çıkmak demektir. Bir işletmede verilen emeğin onlarca haneye helal kazanç olarak dönmesi, o hanenin geleceğini inşa etmesi demektir. Bu sebeple esnafımıza sahip çıkmak ülkemize ve milletimize sahip çıkmak demektir.  Bu durum Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan’ın ekonomi yönetiminin başında olduğu yıllarda çok iyi tecrübe edilmiştir. Sayın Babacan döneminde esnafımız için atılan adımlar sayesinde küçük ölçekli işletmeler, orta ölçekli işletmeler haline gelmiş, bu işletmeler büyürken bir yandan ülke ekonomisine katkı sağlamış, diğer yandan ise oluşan istihdamla pek çok vatandaşımıza kazanç kapısı açmıştır. Esnafımızın ülkemiz için önemini kaybetmemesi, içine düştüğü cenderede bırakılmaması için DEVA Partisi olarak sonuna kadar esnafımızın yanında olacağız, haklarına sahip çıkacağız, seslerini duyurmaya çalışacağız”, ifadeleriyle toplantısını sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP