İstenmeyen gebelik şiddet nedeni

İstenmeyen gebelik şiddet nedeni

ABONE OL
Nisan 25, 2024 11:02
İstenmeyen gebelik şiddet nedeni
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yapılan bir araştırma, her 3 kadından birinin gebelik süresince eşinden cinsel, psikolojik ve fiziksel şiddet gördüğünü ortaya çıkardı.

Malatya’daki İnönü Üniversitesi’nce yapılan bir araştırmanın sonuçları aile içi şiddet ile ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya çıkardı.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Başkanı Doç. Dr. Osman Celbiş, araştırmada kadına karşı şiddette gebelik dönemini incelediklerini, çıkan sonucun kendilerini de şaşırttığını belirtti.
Kent merkezi, ilçeler ve köyleri kapsayan araştırmada 824 gebe kadınla bire bir görüşmeler yapıldığını dile getiren Celbiş, yaptıkları araştırmanın Avrupa’nın alanında önde gelen bilim dergilerinden “European Journal of Public Health”e yayımlandığını kaydetti.
Gebe kadınlarda şiddetin varlığı ve nedenleri ile ne kadar sıklıkla şiddet gördüklerini araştırdıklarını anlatan Doç. Dr. Osman Celbiş, şunları söyledi:
“Sonuçlara göre gebe kadınların, gebelikleri süresince yüzde 8,5’i cinsel, yüzde 34,8’i psikolojik, yüzde 16,3’ü de fiziksel şiddete maruz kalıyor. Toplamda her 3 kadından biri gebelik süresince şiddete uğruyor.”
Kırsaldakiler Daha Çok Şiddet Görüyor
Kırsaldaki gebe kadınlarda şiddete uğrama oranlarının daha yüksek olduğuna işaret eden Celbiş, cinsel şiddetin başlıca nedeninin erkeğin kadına bakışından kaynaklandığını dile getirdi.
Erkeğin Şiddet İçin Bahanesi Çok
Araştırma kapsamında şiddetin nedenlerini de ele aldıklarına işaret eden Doç. Dr. Osman Celbiş, bazı nedenlerin “şiddet riski” olarak kadının karşısına çıktığını kaydetti.
Doç. Dr. Osman Celbiş, “Buna göre, bir kadın sigara içiyorsa şiddet görme riski 1,8 kat artarken, eğitim seviyesi düşük bir kocası varsa risk bu kez 2,5 kat artıyor. Koca işsiz ise kadın için risk bu kez 3 kat artıyor. Kadın istemeden gebe kaldıysa kocasından şiddet görme olasılığı 5 kat artıyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP