BULGU VE BELİRTİLER
Hırıltılı nefes alma zorluğu;
Ürtiker;
Genel kaşıntı;
Ciltte döküntüler;
Şok.
ACİL DURUM BELİRTİLERİ
Gözlerin, dudakların veya dilin şiddetli şişmesi
ile birlikte anafilaksi; nefes almada güçlük yaratan
boğaz şişmesi; öksürük veya hırıltılı nefes alma;
ürtiker; konuşma bozukluğu, zihin karışıklığı;
kramplar; bulantı ve kusma; anksiyete; bilinç kayridir. Bazıları ilaçların toksik etkileridir. Bazı reaksi-yonlarsa az anlaşılan veya hiç anlaşılmayan reaksiyonlardır. Doktorunuz sizin gösterdiğiniz reaksiyonların yapısını ve bunlar hakkında ne yapmak gerektiğini belirleyecektir.
Penisilin ve türevleri, hafif döküntülerden ürtikere ve ani anafilaksiye kadar değişen birçok ilaç alerjisi reaksiyonlarından sorumludurlar. Bir diğer antibiyotik olan ampisilin tedavisi görmüş olan birçok kişi alerji olmayan bir döküntü tablosu sergilerler. Çoğu reaksiyonlar önemsiz döküntülerdir. Sadece aşırı derecede duyarlı olanlar çok şiddetli bir reaksiyon olan anafilaksi tepkisi gösterirler.
Reaksiyonlara sebep olan ilaçlar arasında sulfa-mitler, barbituratlar, antivkonvülsanlar, ensülin ve lokal anastezi maddeleri vardır. Buna ek olarak, önemli organların röntgen incelemelerine yardımcı olmak için kan damarlarının içine enjekte edilen kontrast boyaları iyot ihtiva eder ve dolayısıyla allerjen olabilirler.
TEŞHİS
Ciltte döküntüler ilaçlara gösterilen en yaygın alerji türüdür. Penisilin türü ilaçlar hem ciltte döküntülere, hem de ürtikere sebep olabilir ve serum hastalığı diye bilinen bir diğerreaksiyondansorumlu olabilir. Gelişmesi üç haftaya kadar sürebilecek olan bu reaksiyonun özellikleri ateş, mafsal ağrıları, lenf bezlerinin şişmesi ve ciltte döküntülerdir. Çok ender durumlarda penisilin türü ilaçlar ve streptomisin, ensülin ve tezrasiklin anafilaktik şoka neden olabilir.
Penisilin tipi ilaçlara karşı duyarlılık bir deri testi ile teşhis edilebilir. Fakat diğer ilaçlara karşı olan duyarlılıkların tespit edilmesi bu kadar kolay değildir. Çünkü bunlar için deri testi etkisiz veya tehlikelidir. Bunun anlamı, doktorun belirli ilaçların ne zaman ve nasıl alındığı konusunda hastanın hafızasına güvenmek zorunda olması demektir; ilacın ne miktarda alındığı, bir diğer ilaçla birlikte alınmış olup olmadığı, dozun alınmasından ne kadar sonra belirtilerin meydana çıktığı ve o sırada başka hangi ilaçların kullanılmakta olduğu, bunlara reçeteli olmayan vitaminler, iaksatifler, burun damlaları, nezle ilaçları ve aspirin de dahildir, gibi konularda hastaya sorularak karar verilecektir.
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.