* Karın ağrısı, ishai, mide bulantısı veya kusma;
* Bayılma;
* Ürtiker, cilt altında şişme (Angioedama konu suna bakınız) veya egzema;
* Dudakların, gözlerin, yüzün, dilin ve boğazın şişmesi;
* Burun konjestiyonu;
* Astım.
ACİL BELİRTİLER
* Yukarıdaki reaksiyonların şiddetli semptomları;
* Anafilaksi
Teşhis: Diyelim ki siz iki gün önce çilek yediniz ve şimdi ayaklarınızda veya ellerinizde ürtiker var.
Fakat siz bir hafta önce de çilek yemiştiniz ve hiçbir reaksiyon göstermemiştiniz. Nasıl olur da çileğe karşı alerjik olabilirsiniz?
Çoğu yiyecekler hemen derhal reaksiyona yol açar. Örneğin bir şey yerseniz ve birkaç dakika içinde diliniz ve dudaklarınız şişerse nedenini belirlemek kolaydır. Bir yiyeceğin, yedikten iki saatten fazla zaman geçtikten sonra reaksiyon meydana getirmesi sık rastlanan bir durum değildir.
Problemin sebebini belirlemek için kendi kendinize yönlendirebileceğiniz bir eliminasyon rejimine başlayabilirsiniz. Şüphelendiğiniz gıdaları rejiminizden bir iki hafta için çıkarın, ondan sonra bunları gıdanıza her seferinde bir tane olmak üzere ilave edin. Bu şekildeki bir metodun yanılma ihtimali olmadığı söylenemez, çünkü işin içine fizyolojik faktörler kadar psikolojik faktörler de karışır. Eğer bir şahıs bir gıdaya karşı duyarlı olduğunu düşünüyorsa bu inancı allerjik reaksiyona başlayan fakat muhtemelen gerçek bir alerjik reaksiyon olmayan bir tepkiyi başlatmakta rol oynayabilir.
Doktorunuz yiyecek alışkanlıklarınızı belirlemek için bir dizi ayrıntılı soru soracaktır; yediğiniz şeyler ve bunların belirtilerle ilişkileri hakkında sorular soracaktır. Sizden, birkaç hafta için yediğiniz her şeyin ayrıntılı bir günlüğünü tutmanız istenebilir. Doktorunuz muhtemel sebepleri belirlemek için bir dizi deri testi de yapabiiir. Yiyecek alerjileri konusunda pozitif deri testleri özellikle güvenilir değildir çünkü bir test, yendiği zaman hiçbir reaksiyona sebep olmayan bir madde için pozitif olabilir. Fakat yiyecek için negatif deri testleri genellikle güvenilir sonuçlardır. Özel bir yaklaşım çift kontrollü testdir. Bu testte hastaya şüphelenilen yiyeceklerden belirli dozlar biçim değiştirmiş şekilde verilir, öyleki hasta da doktor da ne verilmiş olduğunu bilmesler. Bu sonuçlar daha kesin gibi görülmektedir fakat bu test zordur ve vakit alır.
Yiyecek Alerjileri Ne Kadar Ciddi bir Hastalıkdır?
Çoğu kimseler için yiyecek alerjileri rahatsızlık vericidir. Tepkiler hafif burun sıkıntılarından ve öksürükten şiddetli karın krampları kusma ve hatta anafilaktik bir tepki ile şiddetli bir reaksiyon gösterdiği zaman daralmış hava yolları, süratli nabız, tansiyon düşmesi, kardi-yovasküler kolaps ve şok- yiyecek allerjileri hayatı tehdit edebilir.
Tedavi: Yiyecek allerjisi için yegane belirgin tedavi probieme neden olan yiyecekten sakınmaktır. Bazı kişiler için gıda rejiminden belirli bazı yiyecekleri çıkartmak hiçbir zorluk taşımaz; normal bir gıda rejiminde her zaman bulunan yiyeceklere alerjik olan diğerleri için bu, sosyal ortamlarda yemek yemeği zor hale getirebilir. Sınırlandırılmış olan gıda rejimini takip eden kişiler kaybedilen besleyici maddelerin yerine başkalarını koymalıdırlar çünkü bunlar yasak yiyecekler olduğu için ikame yiyecekler kullanmak zorundadırlar. Bu şekilde, bu kişiler sadece semptomlara neden olduğu açıkça belli olan yiyeceklerden sakınmaya dikkat etmelidirler.
Anafilaksi meydana geldiğinde acil tedavi gereklidir. Bu, de/hal adrenalin zerkedilmesini (epinefrin) ve bir sağlık biriminin acil ünitesine gitmeyi gerektirir.
Bazen bir yiyecekten sakınma kolay değildir, özellikle bu yiyecek yaygın olarak kullanılan bir yiyecek olduğu zaman. Bazen reaksiyona sebep olan bir yiyecek fark edilmeyebilecektir. Bunun gibi, bazı reaksiyonlar rahatsız edici olabilir fakat özellikle tehlikeli veya rahatsızlık doğurucu değildir. Eğer belirli yiyeceklere reaksiyon tedirgin edici bir durumsa fakat hayatı tehdit etmiyorsa semptomatik tedavi düşünülebilir. Doktorunuz bazı semptomları hafifletmek için antihistaminler verebilir. Cilt reaksiyonları kremlerle yatıştırılabilir.
Gıda alerjisi için hiçbir ideal tedavi metodu yoktur, fakat insanların bunlarla hayat boyu bağlı olmadıkları durumlar da vardır. Çocuklar genellikle yiyecek alerjilerinden kurtulurlar, bu durum sıklıkla altı yaşına kadar gerçekleşir. Hatta yetişkinler bile duyarlılıklarını kaybedebilirler. Her yaştan kişilerin süte, yumurtaya ve soya ürünlerine, duyarlığı, yer fıstığı, ceviz, balık ve kabuklu deniz ürünlerine karşı olan duyarlığından daha fazladır.