Allerjen ve tahriş edici maddelerden kaçınınız

Allerjen ve tahriş edici maddelerden kaçınınız

ABONE OL
Nisan 24, 2024 16:30
Allerjen ve tahriş edici maddelerden kaçınınız
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hangi maddelere karşı alerjik veya duyarlı iseniz onlardan kaçınmak astım nöbetlerini önlemenin yollarından biridir. Kullanılabileceğiniz yöntemler arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:

DUMANDA, SİGARA İÇMEKTEN VE SİGARA İÇENLERDEN SAKININIZ
Sigara içmeyin ve her türlü dumana maruz kalmaktan kaçının. Sigaradan, orman yangınından, yanan yapraklar veya çöplerden veya diğer kaynaklardan gelen duman bronşlarınızı, gözlerinizi ve burnunuzu tahriş eder. Sigara içen akraba ve arkadaşlarınızdan, sizin çevrenizde sigara içmemelerini rica edin.

EĞER ANALJEZİKLERE KARŞI DUYARLI İSENİZ BUNLARI KULLANMAKTAN KAÇININ
Bazı astımlı kişiler aspirin aldıktan sonra şiddetli nöbetlere tutulurlar. Sıklıkla bu kişilerin aynı zamanda burun polipleri de vardır. Eğer aspirine karşı duyarlı iseniz bu ilacı kullanma-
silik asit de denir.) İbuprofen de kaçınılacak ilaçlar arasındadır, çünkü bu ilaç aspirine karşı duyarlı olan kişilerde reaksiyonlara yol açabilir. Aynı şey ağrılar ve artirit için alınan ve aralarında indomethacin, naproxen, mefenamic acid, sulindac ve piroxicamın (klima cihazı) da bulunduğu nonsteroid ve antienflamatuar ilaçlar için de geçerlidir.

TOZU AZALTIN
Eğer mümkünse tozlu işlerden kaçının; eğer mümkün değilse toz maskesi kullanın. Boyadan ve tinerden, talaştan ve benzeri tahriş edici maddelerden kaçının. Bir odanın dekorasyonunu değiştirmek sıklıkla astımı geçici olarak şiddetlendirir.Eğer toza alerjiniz varsa halı kullanımını, fazla eşyayı ve tozu çeken ve tutan perdelerin kullanımını asgariye indiriniz.

KLİMA CİHAZLARI KULLANIN
Eğer havada taşınan polenlere ve küflere karşı alerjikseniz evinizde, arabanızda ve büronuzda, özellikle bu allerjenlerin daha yaygın olduğu mevsimlerde klima kullanınız.Eğer astım krizlerinizi sıcaklık derecesi hızlandırıyorsa, bunu yapamayabilirsiniz fakat kapıları ve pencereleri kapalı tutmak da allerjenleri uzak tutmaya yardımcı olabilir.
Eğer sıcak hava üflenerek ısıtılan bir yerde bulunuyorsanız ve toza alerjiniz varsa tozu önlemek için ısıtma sistemine filtre takınız. Sınırlı alanlar için portatif hava temizleyiciler bir ölçüde faydalıdır, fakat ozon çıkarmayan bir alet alınız çünkü ozon solunum yollarını tahriş eder.
Eğer hava nemlendiriciniz varsa, bunu düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyiniz; aksi takdirde küfler ve diğer birikmeler meydana gelebilir ve bunlar astımınızı şiddetlendirebilir.

HAYVAN PROBLEMİ
Birçok kişinin hayvan tüyüne alerjisi vardır. Eğer siz hayvan tüyüne alerjikseniz evinizde
mobilya veya halıları aldırmayınız.

GIDA ALERJİLERİ
Eğer belirli gıdalara alerjiniz varsa bu yiyecekleri sofranızdan kaldırınız. Astımlı kişilerin yaklaşık yüzde 4 ila 8’i lokanta ve marketlerde salataları ve meyveleri taze görünüşlü tutmak için kullanılan sülfitlere karşı duyarlıdır. Bu maddeler aynı zamanda şarap, bira, kuruyemiş, patates ve bazı deniz ürünlerinde de kullanılır. Paketli toz çorbalar da sıklıkla sülfit ihtiva eder, bunun gibi bazı konserve edilmiş yiyecek ve içeceklerde de vardır. Eğer sülfitlere karşı alerjikseniz büyük ihtimalle yedikten birkaç dakika sonra reaksiyon gösterirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP